Desítky zájemců zvědavě směřovaly v horkém dopoledni do objektu, který mnoho posledních let zel prázdnotou a postupně chátral. „A tak se postupem času budova Café Herzog spolu s bývalým Městským hotelem stal ostudou našeho jinak vcelku upraveného náměstí," připomíná broumovský starosta Jaroslav Bitnar, že ani v časech, kdy budovu využívala ZUŠ, se do oprav exteriéru interiéru mnoho neinvestovalo. Proto vedení města vzešlé z voleb 2014 hledalo smysluplné využití, aby stálo za to investovat do záchrany architektonicky nejnápaditější budovy v centru města.

V roce 2015 byla zpracovaná projektová dokumentace a od května 2016 do 25. dubna 2017 probíhala ve třech etapách rekonstrukce, která „spolkla" bezmála 14 milionů korun. Novinkou je výtah, který i do horních pater zajišťuje podmínky bezbariérového přístupu. Aktuálně jsou opraveny prostory využívané Informačním centrem Broumovska, finančním úřadem a místní pobočkou Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Nejvyšší patro patří nepříliš prosvětlené (ale o to více vyhřátější) výstavní síni, jejíž křest zajistila prezentace dosud nepublikovatelných fotografií Horsta Bauera. (23.4. 1938 – 15.12. 2005). Zajímavostí je, že legendární broumovský fotograf se narodil do česko-německé rodiny právě v budově Café Herzog. Výstava přináší černobílé ochutnávky jak z Broumovska a Teplicka, tak i snímky vonící exotikou z Bauerových cest z Mongolska, Nepálu, Sahary či z Alp a dalších míst světa. Vystavená kolekce vznikla v polovině 80. let za účelem prezentace vlastní tvorby při žádosti o členství ve Svazu českých výtvarných umělců. Jeho členem se nakonec nestal.

O tom, že objekt ještě není zcela zrekonstruován, svědčily různé napůl rozpracované nedodělky, které jako by přiznávaly, že zde v minulosti byla prodejna polotovarů…

A jaké jsou cíle na příští rok? „Dojde na restaurování zrcadel a obrazu v bývalé kavárně, kterou také čeká rekonstrukce. Kavárna tak bude mít podobu jako za první republiky," prozradil návštěvníkům starosta Jaroslav Bitnar. „Také se počítá s rekonstrukcí prostoru za dolní výlohou, kde dříve byla prodejna polotovarů a později herna. Po ukončení všech těchto prací bude město hledat nájemce a provozovatele do upravené kavárny."