Těch je na Náchodsku poslední dobou jako šafránu. Mnohé zanikly zřejmě z důvodu malého zájmu a nedostatku času jejich hostů. „Čaj návštěvníkům naší čajovny určitě chutnal, ale zájem se stále zmenšoval a provoz se už nevyplatil," míní ředitelka českoskalického Střediska volného času Bájo Hana Vavřínová. Jak dodala, čajovnu proto přibližně před rokem zrušili. Časy, kdy byly čajovny úspěšné a vyhledávané jsou prý už dávno pryč.

Přesto, pokud některou z nich navštívíte, je možné vybírat z mnoha druhů výtečných čajů. Tradičně se čaj dělí do čtyř základních skupin, a to bílý, zelený, polozelený a černý. Záleží na postupu zpracování čajových lístků.

„Ti, kteří k nám přijdou poprvé, zkoušejí hlavně ovocné sypané čaje. Mají totiž velmi lákavé názvy, kterým se nedá odolat," říká Karel Maněna z náchodského alternativního čajového klubu Poklop. Jak dodává, při dalších návštěvách lidé většinou ochutnávají černé čaje a pak teprve zkouší ty zelené. „Jedním z nejoblíbenějších je lahodný japonský zelený čaj Sencha," prozrazuje Maněna. Čajový klub Poklop existuje už patnáct let. „Snažíme se fungovat i jako kulturní zařízení, ve kterém se představuje řada umělců. K tomu nabízíme alternativní nabídku nealkoholických nápojů," vysvětluje na závěr.

Stejně tak obyvatelé Hronova si mohou vychutnat nejen zelené japonské, čínské i vietnamské čaje, ale i bílé, žlutozelené, černé či tmavé čaje. Čajovna U bílého draka vznikla před čtrnácti lety. Od úplných počátků se snaží především vytvářet alternativní prostor pro setkávání lidí v netradičním a klidném prostředí s důrazem na čajovou kulturu, toleranci a poznávání odlišných kultur.