Čemu dají přednost a podle čeho budou vybírat, to záleží na každém jedinci. Svým hlasováním však vystaví jasné vysvědčení politikům, kteří uplynulé čtyřleté období jejich obec či město řídili.

V případě spokojenosti obyvatel s prací zastupitelstva zřejmě nebude důvod pro obměnu, ale to vše se zjistí až po sečtení a vyhlášení výsledků.

Jak prožívají toto napjaté zúčtovací období současní starostové a jak volební napětí a boj působí na jejich psychiku? Zeptali jsme se jich.

Na výsledky voleb čeká v cizině

Uniknout od každodenního stresu a zbavit se případné nervozity se rozhodla starostka Police nad Metují Ida Jenková. „Pracovala jsem do poslední chvíle s ujištěním, že osvědčený tým spolupracovníků vše potřebné pro zdárný průběh voleb nachystal. Od středy do neděle čerpám dovolenou. Odjela jsem poznávat město, kam směřují všechny cesty, a to Řím. Snažím se držet nadhled a věřím, že Věčné město bude symbolickým místem pro obdržení výsledků voleb. Návrat domů v caesarovském „Veni, vidi, vici" by byl příjemný. Daleko podstatnější však je, abychom se vrátili ve zdraví ke zdravým našim nejbližším," napsala Ida Jenková.

Nervozitu zahání usilovnou prací

Starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs jistou nervozitu pociťuje, ale snaží se ji prý zahnat usilovnou prací. „Lhal bych, kdybych tvrdil, že je mi jedno, jakým výsledkem dopadnou následující komunální volby. Na nervozitu a nápor na psychiku si v této souvislosti nemohu odvolávat, neboť mne zcela zatěžují probíhající projekty, kolem kterých je opravdu mnoho práce," svěřil se Milan Brandejs, který třeba nedávno vyslyšel takzvanou ledovou výzvu náchodského starosty, který na ni nominoval všechny starosty, a polil se kýblem s ledovou vodou.

Stres si nepřipouští, věří ve spravedlnost

Na radnici v České Skalici panuje klid před bouří. Starosta Tomáš Hubka, mimochodem známý recesista, se snaží k začínajícím volbám přistupovat s nadhledem. Nervozitu nepociťuje a vše nechává na voličích, aby ohodnotili předchozí čtyři roky.

„Před volbami jsem celkem v klidu. Žádné trauma si nepřipouštím. Vše záleží na voličích, jak se rozhodnou a komu dají svůj hlas. Pokud usoudí, že jsem pro město něco udělal, tak dostanu hlas i já, ale jak říkám „hlas voliče hlas boží". Necháme se překvapit a podle toho se dál zařídím," uvedl Tomáš Hubka.

K volbám přistupuje srdcem sportovce

Starosta největšího města regionu, Náchoda, Jan Birke se k zúčtování staví sportovně. Ostatně je to taky bývalý hokejista. Z úspěchu se dokáže radovat, ale umí prý s hrdostí snést i případnou prohru.

„Nevím, jestli se dá mluvit přímo o nervozitě, ale sport mě naučil, že zdravá míra pochybnosti o výsledku může jen prospět. Rozhodně si nejsem jist výsledkem, mám však dobrý pocit z toho, že se za ty čtyři roky Náchod někam posunul, mnoha lidem se vrátila hrdost na své město, kde žijeme, a že i v případě volebního neúspěchu budu moci předat svému nástupci úřad v dobré kondici a s celou řadou již dnes připravených projektů," okomentoval své pocity Jan Birke.

Nervózní je, ale ne z komunálních voleb

Nervozita trápí starostu Jaroměře Jiřího Klepsu, ale jak uvedl, prý to vůbec není ze začínajících komunálních voleb, které nechává osudu.

„Nervózní jsem z toho, zda Tomáš Berdych postoupí do dalšího kola tenisového turnaje v Šanghaji. Nebo z toho, jestli se i v dalším ročníku NHL bude dařit Jaromíru Jágrovi. Volby vnímám jako matematický výsledek, přání voličů, který budu, stejně jako ostatní, plně respektovat," řekl Jiří Klepsa.