Zastupitelé na pondělním jednání kromě vyhlášení místního referenda ohledně Tepny rozhodli také o tom, že schvalují zatím jen záměr koupě pozemku. Definitivní rozhodnutí však nechají až na novém zastupitelstvu, které vzejde z říjnových komunálních voleb.

Co by tam mělo být?

Starosta Jan Birke připomněl, že město má díky dříve provedeným úsporným opatřením dostatek peněz na investice a mělo by je i na nákup tohoto pozemku bez toho, aniž by se muselo zadlužit. Upozornil však: „Do dnešního dne mi nikdo neřekl, co by na tom pozemku mělo být a já to sám také nevím. Připadá mi proto nyní nemoudré rozhodnout o tak zásadní věci, jakou je majetkoprávní úkon za asi deset milionů korun." Proto navrhl, aby zastupitelstvo schválilo jen záměr prodeje s tím, ať rozhodnou noví zastupitelé.

Opoziční zastupitel Michal Kudrnáč, který je také jedním z těch, kteří iniciovali konání místního referenda, uvedl, že by bylo dobré nabídky na koupi pozemku využít. „…záměr proto podporuji, byť na hypermarket to nebude mít vliv a hlavnímu obchodnímu centru to nezabrání," zdůraznil.

Zastupitelé už dříve pověřili vedení města jednáním o koupi 5476 metrů čtverečních pozemku. Tomu se majitel, společnost JTH Holding, nebránila. Po žádosti města, zda by byla ochotna pozemek odprodat, však předložila návrh na cenu 2844 korun za metr čtvereční. Tato cena se opírala o znalecký posudek provedený výnosovou metodou jako součásti podnikatelského záměru obchodního centra. Taková cena však byla pro město příliš. Radnice proto nechala zhotovit jiný posudek na cenu obvyklou, který ji stanovil na 1800 korun za metr. S tím nakonec vedení společnosti JTH Holding souhlasilo, byť původně nechtělo jít pod 1990 korun.

Nemusí už platit

Nabídku ovšem podmínilo tím, že město o ni rozhodne do konce září. Jestli bude platit i nadále, to se uvidí. „Ta nabídka nemusí byt akceptovatelná v dalších měsících," upozornil majitel společnosti Jaroslav Třešňák. Zároveň také řekl zastupitelům, že větší pozemek o rozloze 25 tisíc metrů čtverečních, na kterém má vyrůst hypermarket, prodat nehodlá, a to s ohledem na závazky k obchodním řetězcům. „Máme podepsánu platnou smlouvu se Sparem, kterou převzal Ahold," řekl Třešňák.

Na to, zda menší část pozemku koupit či nikoliv, mají zastupitelé různé názory. Například Rudolf Zeiska řekl, že několika miliony korun za koupi to nekončí: „Pozemek bude vyžadovat další miliony, ne statisíce…" Je podle něj zcela zbytečné pozemek kupovat.

Starosta Birke k tomu dodal, že vedení města předložením návrhu na zastupitelstvo „jen" splnilo úkol, který dříve od zastupitelů dostalo.

Zastupitelé na pondělím jednání rozhodli o tom, že město vyhlásí referendum ohledně Tepny na 22. listopadu tohoto roku, přestože panují rozdílné názory na smysluplnost navrhovaných otázek pro referendum.

Zastupitelé, kteří pro konání referenda hlasovali, to však zdůvodňují tím, že vyslyšeli požadavek více než 1600 lidí, kteří referendum požadovali peticí na základě aktivity přípravného výboru. Právě ten s návrhem na konání referenda přišel, neboť jeho členové odmítají na místě Tepny hypermarket v té podobě, jak je investorem plánován.