Nejinak tomu bylo ve středu, kdy se v rámci Dne dětí děti sešly při Bublinkovém dni.

„S pomocí maminek zdobí muffiny, vyrábějí vlastní slavnostní čepičky a kreslí. Je to pro ně důležité, protože se naučí něco zajímavého tvořit," řekla Pavla Vojtasová z výkonného týmu centra.

Děti byly sice trochu neposedné, občas proběhly po místnosti s balonky, ale pak znovu usedly ke stolu a věnovaly se tvůrčí činnosti. Z vyrobených věcí měly radost a oči jim jenom zářily. Centrum má občas tematické středy.

Například na Valentýna děti tvořily srdíčka, modelovaly také zvířátka a na podzim vyráběly draky. Kromě toho se pravidelně účastní mikulášské besídky. „Na podzim už potřetí chystáme Halloween. Děti přijdou do Klubovny zahrádkářů v maskách, celý prostor bude strašidelně vyzdobený, součástí budou různé soutěže, budou se vyrábět strašidýlka a nebudou chybět rozmanité dobroty," uvedla Vojtasová.

Maminky už několik let pořádají i lampiónový průvod. Schází se při něm u kašny na náměstí, pak jdou na hřiště, kde se vypouštějí lampióny s přáníčky. „Měli jsme rovněž eko neděli, při níž se děti učily třídit odpady. Ke Dni otců jsme pořádali akci Tatínku, pojď si hrát. Jde o to, aby si odpočinula maminka, a s dítětem si hrál tatínek," říká Vojtasová.

Momentálně má centrum deset až patnáct členů. Počet se mění, protože odrostlejší děti jdou do školky a přicházejí nové. Smyslem Bublinky je, aby se mohly maminky s malými dětmi kde scházet a vyměňovat si zkušenosti. Navíc se děti učí žít v kolektivu, což se jim později ve školce hodí.

Centrum mimo tuto náplň pomáhá těm, co to potřebují. Nyní sbírá plastová víčka z PET lahví. Výtěžek z jejich prodeje se poskytuje malé postižené Aničce z Prahy. Ta trpí genetickou vadou, tak zvaným Rett syndromem. Anička nechodí, nemluví, je autistická a trpí dalšími problémy.

Mateřské centrum vzniklo v roce 2009 a několikrát se stěhovalo. Na podzim minulého roku našlo útočiště v Galerii Asamba, poskytla ho majitelka Hana Pitašová. „Děti jsou tu vítány. Nacházejí zde přirozené společenství vrstevníků a vidí svoji matku v jiné roli, než v domácnosti," dodává Vojtasová. ⋌Hynek Šnajdar