VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čerstvé kopřivy v nádivce lahodily chuti

Náchodsko - Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno 23. března Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Ve škole vaření Chefparade na Holešovické tržnici společně s herečkou Ilonou Svobodovou připravovala v konkurenci dalších tří kuchařek ze středních, jižních a západních Čech nadívanou plec. 

26.3.2012
SDÍLEJ:

Předvést své kulinářské umění vyrazila v pátek ráno Anna Týfová z Martínkovic na Broumovsku, autorka vítězného receptu východočeského kola celostátní soutěže Česko vítá jaro. Foto: DENÍK/ Jiří Řezník

Ta měla být původně jehněčí nebo kůzlečí, ale nakonec se musela rázná kuchařka spokojit s vepřovou, protože šéfkuchař, jenž nad kláním jednotlivých kuchařek dohlížel, to správné maso opomněl zajistit. Ale ani touto úvodní „minelou“ se Anna Týfová nenechala rozhodit a pustila se s temperamentem sobě vlastním do práce. „Stejně budu hlavně hodnotit chuť nádivky,“ ujistil martínkovickou kuchařku dohlížející šéfkuchař.

A jak po upečení kapsy chuťové buňky zjistily, povedla se na výbornou. Svěží chuť jí dodávaly čerstvé kopřivy, které si soutěžící přivezla z domovských Martínkovic, a nad nadívanou pečení se rozplývali všichni, kdo měli možnost ji ochutnat.

„Nedělala jsem z toho žádnou vědu. Doma vařím pořád, tak jsem vařila, jak umím,“ usmála se Anna Týfová.

„Nejprve jsme si s paní Svobodovou připravily nádivku. Utřely jsme máslo a žloutky se strouhankou do pěny, potom jsme tam přidaly najemno nakrájené kopřivy, namočenou housku v mléce, osolily, opepřily, přidal se muškátový oříšek a nakonec se lehce vmíchal sníh,“ popsala krok za krokem výrobu nádivky poté, co s ní naplnila masovou kapsu, „zašpendlila“ ji jehlami a dala do trouby na pekáček s rozehřátým máslem, přikryla alobalem a nechala péct.

Po více než hodině v troubě a občasné kontrole putovala kapsa na prkýnko, kde ji martínkovická kuchařka rozkrájela pod dohledem zvědavých očí na rovnoměrné plátky. Dva z nich použila do ukázkové porce, do které jako přílohu připravila vařené brambory a oblohu z rajčat a hlávkového salátu, a zbývající lákavé plátky masa s kopřivovou nádivkou ochutnávali a slovy chvály nešetřili všichni ti, kdo měli štěstí a okoštovali konečný výsledek.

Jak její výtečný recept obstojí v republikovém klání, bude známé už dnes, 26. března. 

Autor: Jiří Špreňar

26.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Šel na houby a místo hřibů našel protitankový granát

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Šnajdr: Snažíme se přispívat k rozvoji paralympijské lukostřelby

Náchodsko - Ve druhé polovině července hostilo Nové Město nad Metují další elitní lukostřelecký závod handicapovaných, během něhož se přepisovaly hned ve čtyřech případech světové a ve dvou evropské historické tabulky.

Kardiochirurg Jan Pirk bude přednášet o experimentech lékařů na sobě

Police nad Metují - Nejznámější český kardiochirurg a přednosta pražského IKEM prof. Jan Pirk přiveze ve čtvrtek do Police nad Metují přednášku s názvem „Experimenty lékařů na sobě“.

Folklorní svět se sešel v Červeném Kostelci

Červený Kostelec - Na pět dní i nocí se od dnešního dne stane Červený Kostelec středem folklorního světa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení