Velice slibně se rozjel česko – polský projekt Hasiči chrání zdraví a majetek. Hasiči podepsali mezinárodní smlouvu o spolupráci při záchraně životů, zdraví a majetků při nehodách způsobených vyšší mocí, k nimž dochází v důsledku přírodních katastrof a rozvoje civilizace.

Díky dotaci z fondů Evropské unie získali hasiči z Polanice moderní techniku, která slouží k vyprošťování osob při dopravních nehodách. Nové vybavení získají rovněž dobrovolní hasiči okrsku Česká Skalice, kam vedle skalických hasičů patří i jejich kolegové širšího regionu.

Vloni již navázaly spolupráci informační centra v České Skalici a Polanice Zdrój. Konaly se pracovní setkání a výměnné stáže pracovníků „íček“. Na internetových stránkách České Skalice je k dispozici přeložený kulturní kalendář polské strany. Na stránkách Polanice najdou rovněž polští přátelé program, který probíhá v České Skalici.

Další přeshraniční česko – polské projekty se postupně rozjíždějí. Minulý týden se vydala delegace z České Skalice do Polska, aby zde domluvila další podrobnosti a vyhodnotila dosavadní úspěšnou spolupráci. V sobotu 13. června se uskuteční mezinárodní setkání občanů pod názvem Den partnerských měst v České Skalici. Na tuto akci budou zváni představitelé polských měst Polanica Zdrój, Bardo a slovenský Liptovský Hrádok. Celodenní program zpestří malý jarmark, kde bude každé město prezentovat formou ochutnávky své krajové speciality. Nebudou chybět ukázky řemesel a prodej místních výrobků. Součástí dne partnerských měst budou doprovodné výstavy a slavnostní galavečer. Letos se ještě bude realizovat společný turistický produkt, kterým budou turistické oplatky. Na obálce se budou prezentovat obě města – lázně Polanica Zdrój a město Česká Skalice. Budou vyrobeny propagační materiály v češtině, polštině a angličtině. Na podzim so koná v České Skalici kurz polského a českého jazyka. (jah)