„Jde o ojedinělé a velmi potřebné zařízení, které zajišťuje péči pro osoby s mentálním, tělesným, zdravotním a kombinovaným postižením od útlého věku až do padesáti let,“ popsala návštěvu místostarostka.

Posláním odlehčovací službu, která je poskytována v bezbariérovém domku v lokalitě u nemocnice, mezi penzionem Marie a Domovem důchodců, je poskytování ambulantní nebo pobytové odlehčovací služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení, o které je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí.

Dočasným převzetím péče o tyto osoby, chce občanské sdružení Cesta, které je provozovatelem, umožnit pečujícím osobám nezbytný odpočinek nebo poskytnout čas k řešení osobních záležitostí.

Dobrá zkušenost při poskytování odlehčovací služby je s napojením na činnost denního stacionáře, který sídlí v Náchodě v ul. Vítkova. Uživatelé odlehčovací služby mají možnost využívat akcí pořádaných v denním stacionáři např. návštěvy solné jeskyně nebo využívání prvků pracovní rehabilitace.

Místostarostka se při své návštěvě setkala s ředitelem zařízení Jaroslavem Prouzou, který ji zařízením provedl. „Prohlédla jsem si mimo jiné novou koupelnu, kterou nemalým nákladem vybudovalo město, a také půdní prostor, který by se dal v budoucnu využít pro rozšíření služeb,“ dodala místostarostka.

Další informace o tomto zařízení naleznete na internetových stránkách http://www.stacionarcesta.cz. (na)