Zástupce vlastníka pozemků, společnosti JTH Holding, Náchodskému deníku potvrdil, že ruiny textilky budou pryč nejdéle do konce března. „Ukončení demoličních výkonů očekáváme do konce března 2014, v závislosti na klimatických podmínkách," uvedl Jan Grüner, člen představenstva JTH Holding.

Zatímco v posledních dnech nabrala demolice rychlé obrátky, ještě po Vánocích se zdálo, že po prosincovém startu přišla odmlka. „Během vánočních svátků byly výkony stavební společnosti pozastaveny. Vzhledem k tomu, že došlo ke krádežím pohonných hmot a některých strojních vybavení, byl náš dodavatel donucen instalovat do strojového vybavení GPS. To byl důvod, proč bylo zahájení prací obnoveno teprve v minulém týdnu," vysvětlil Jan Grüner. Práce podle něj nyní postupují systematicky a případné komplikace jsou a budou průběžně a operativně řešeny.

Řada náchodských obyvatel demolici vítá. Někteří se třeba převážně v noci báli chodit kolem trosek, v nichž se usadili bezdomovci či tam pilně úřadovali zloději kovů. Halina Holecová z Náchoda v Tepně pracovala skoro celý život. Přesto při demolici slzy neroní.

„Jsme rádi, že ta ruina bude pryč, protože to je ostuda Náchoda. A ať už tam bude další obchodní centrum, nebo cokoliv jiného, tak to bude lepší, nežli stávající stav," míní Halina Holecová.

Jeden z obyvatel na internetovém zpravodajském portálu nachodsky.denik.cz upozornil, že v areálu se nyní dál množí zloději kovů. Trosky plné drátů a dalších součástek je lákají. „Teď, když se konečně bourá Tepna, tak jsem si myslel, bude to vlastně staveniště, ohrazené, nikdo tam nevleze. Každý den vidím ty naše „spořádané" občany, jak pilují armatůru ze železobetonových kusů. A vesele to dál odvážejí do sběru. V týdnu se tam najednou objevily dva vlčáci, a chudáci ,,občané" se jich báli, nebýt ochotného pána, který jim ještě ty kusy se železem házel přes plot. Není se čemu divit, jsme v Čechách," upozornil muž pod přezdívkou Georg.

Podle náchodské policejní mluvčí Evy Prachařové už ale od demolice police žádné krádeže hlášeny nemá. „Od té doby, co do areálu nastoupila demoliční firma, tam policisté prakticky na žádném zásahu nebyli," uvedla Prachařová.

Nyní se pracuje na demolici objektů přiléhajících k zámeckému kopci a směrem k plhovskému sídlišti. Na demolici čeká největší budova současných ruin, která sousedí se silnicí první třídy ve směru na Červený Kostelec. Někteří obyvatelé jsou zvědaví, jak tam bude demolice probíhat, zde se doprava omezí. Mluvčí Prachařová však uvádí, že žádné omezení v dopravě nemá policie hlášeno. „Nemáme hlášenu žádnou uzavírku, která by byla kvůli demolici," sdělila.

Demolici vítá náchodská radnice, která se k ní kvůli dřívějším problémům s bezdomovci či zloději kovů snažila majitele přimět. „Jsme rádi, že ta hrůza zmizí. Pak nastupuje druhá fáze, jak by to na místě Tepny mělo vypadat," řekl starosta Jan Birke.

Na místě Tepny chce JTH Holding postavit obchodní centrum. Vzniknout by zde měl v první etapě Interspar, nákupní galerie a parkoviště. „V nejbližší době požádáme o vydání územního rozhodnutí," uvedl Jan Grüner. Podle dřívějších vyjádření by společnost stavbu chtěla zahájit už letos.

Při prosincové debatě o budoucnosti areálu však zazněly i kritické hlasy, a to, že obchodních center je už dost. Někteří také dlouhodobě upozorňují, že město by se mělo pokusit záměr regulovat v rámci možností územního plánu. Takový je názor například opozičního zastupitele Jana Ježka. Území totiž spadá do kategorie tzv. smíšeného území centrálního. „Tato kategorie slouží dle územního plánu především pro městské integrované bydlení a celoměstskou občanskou vybavenost. Mohou zde být i obchody, ale nemělo by zde žádné rozsáhlejší území sloužit jenom jednomu, v tomto případě prodejnímu, účelu," uvedl dříve Jan Ježek.

Problémy s Tepnou začaly před několika lety, kdy textilka zkrachovala, následně nyní demolovaný areál koupil JTH Holding teplického podnikatele Jaroslava Třešňáka. Začal zde plánovat výstavbu hypermarketů Obi a Interspar. Později své plány upravil na současný záměr.

Město mohlo údajně pozemky v minulosti koupit, ale neučinilo tak. Dnes proto může do toho, co na pozemcích bude, zasahovat jen do určité míry. V rámci územního plánu či vyjadřování během územního řízení, jak by měla vypadat stavba, však určité páky má.

Ptali jsme se v ulicích: Co říkáte na to, že Tepna mizí?

Martin Gall, Trutnov
Samozřejmě je asi škoda, že mizí historická industriální architektura, stejně jako v Trutnově se nyní bourají bývalé textilní továrny. S demolicí zmizí i určitý charakteristický ráz měst, ale pokrok dnešní doby nelze zastavit.

Halina Holecová, Náchod
Jsme rádi, že ta ruina bude pryč, protože to je ostuda Náchoda. A ať už tam bude další obchodní centrum, nebo cokoliv jiného, tak to bude lepší, nežli je stávající stav. A to bych měla být nostalgická, protože jsem v Tepně strávila prakticky celý svůj pracovní život.

Jiří Šafář, Starkoč
Myslím si, že je to dobře, že se konečně začalo s bouráním. Velmi mě překvapilo, jak obrovské prostranství po demolici textilky vznikne. Je to místo s velmi výhodnou polohou ve městě a uvidíme, jak se osvědčí plánované obchodní centrum.

Jiří Toman, Náchod
S demolicí souhlasím. Bylo to správné rozhodnutí, aby šla Tepna k zemi. Stejně už k ničemu nebyla a nenabízela lidem žádné pracovní příležitosti. Poslední dobou to bylo už jen takové strašidlo města. Její bourání sleduji, také jsem si ji před chvílí fotil.

Martina Jarkovská, Náchod
Určitě je to dobře, že Tepna mizí. Stejně z ní zbyly jen trosky, které byly nebezpečné hlavně pro děti. Byla nevyužitá a hyzdila město. Škoda, že místo ní nevznikne něco, co by mohly využívat děti. Dopravní hřiště je od centra daleko a žádné další možné vyžití tu není.

Ilona Henclová, Náchod
Popravdě je mi to docela líto. K Náchodu bývalá textilka Tepna historicky patřila. V duchu této architektury měla být zachovaná. Chápu to jako dědictví minulých generací, které jsme pro ty budoucí neuchránili.

Ptala se: Regina Hellová