„Když už jsme měli pocit, že jsme se zbavili břidlic, objevil se uran. Z polské strany jsme byli ujištěni, že se jedná jen o průzkum území, že chtějí Poláci zjistit, jak tamní ložiska uranu ovlivňují místní obyvatele,“ řekl starosta Náchoda Jan Birke, který byl v pondělí v podvečer spolu se starostkou Hronova Hanou Nedvědovou na jednání v Polsku.

Měřilo se před 10 lety. Jinými metodami…

Jiný názor má však Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko, podle kterého se nejedná o geofyzikální průzkum za účelem zjištění vlivu na obyvatele, jak polská strana tvrdí, ale o záměr provést geologický průzkum za účelem vyhledání ložisek uranu. Kuna se tak domnívá na základě podrobnějších informací, které poskytl Úřad starosty města Radkówa polské neziskové organizaci Spolek milovníků Stolových hor.

„V došlém materiálu se o hledání ložisek uranu přímo hovoří, součástí záměru jsou také geologické vrty. Měření rizika zátěže obyvatel radioaktivním zářením probíhalo zhruba před deseti lety na území CHKO Broumovsko a to zcela odlišnými metodami leteckou a pozemní gamaspektrometrií,“ vysvětluje Petr Kuna. Dodává, že žadatelem o povolení koncese ke geologickému průzkumu je společnost European Resources Polska, která o povolení žádá i na dalších lokalitách v Polsku v českém příhraničí. Součástí materiálu je i zákres průzkumného území (nejvíce se blíží asi na vzdálenost 1 km od státní hranice poblíž obce Božanov). Ve sdělení je také konstatováno, že průzkum nebude mít žádný přeshraniční vliv a proto ho není nutno posuzovat pomocí mezistátní EIA.

Poláci chtějí stavět dvě jaderné elektrárny

Kde stojí pravda a mají se obyvatelé Broumovska, jejichž bydliště je poblíž hranic, něčeho obávat? To dosud není jasné. „Nevím, co si o tom mám myslet, je to tvrzení, proti tvrzení. Chceme v tom mít naprosto jasno, proto se v Polsku uskuteční schůzka českých starostů z těch obcí, které leží blízko hranic, se starostou Radkówa,“ uvedl včera náchodský starosta Birke na tiskové konferenci pro novináře, na které se diskutovalo i o záměru Poláků vystavět v jejich zemi, ve vzdálenosti zhruba 40 kilometrů za hranicemi, dvě jaderné elektrárny, pro jejichž provoz by byl uran potřeba…