Život v Malajsii je prozatím daleko klidnější a nudnější, než byl v Saúdské Arábii. Ale občas se tu nějaké dobrodružství či zajímavost najde. Nedávno mi nešlo do hlavy, proč máme ve výtahu čísla od jedné do tří a poté je 3A a následuje pětka. Stejně tak je tomu u třináctky, následované číslem 13A a patnáctkou. Až jsem se dopátrala důvodu. V čínském jazyce zní čtyřka podobně jako smrt a proto v celé zemi nenarazíte na pokoj a poschodí s číslem čtyři. Takže jedna záhada vyřešena.

Motorkáři kradou ženám kabelky

Zjistila jsem také, že jsou tu lidé velice nedůvěřiví, každý si hledí svého a pokud se vám něco stane, pomoci se nedočkáte. Několikrát mě kamarádi ve škole i paní, která nám pronajímá byt říkali, abych si pořádně hlídala svou kabelku a vždy ji měla na rameni, které je dál od silnice. A také, abych nechodila příliš u kraje silnice. Postrachem tu jsou řidiči motorek, kteří jedou okolo, vyškubnou ženě tašku z ruky a ujedou. Jednoduché, ale bohužel reálné.

Dobrý skutek byl po zásluze potrestán

Můj přítel Adam šel před týdnem ráno do práce. Moc nesledoval dění okolo sebe, najednou uslyšel křik nějaké ženy a ihned zbystřil. Na poslední chvíli viděl muže v turbanu, jak vyškubává té ženě kabelku a utíká ke své motorce. Rozběhl se za ním a dohonil ho právě v okamžiku, kdy nasedal a chtěl ujet. Oba spadli na silnici. Naštěstí okolo nejelo žádné auto. Chvíli se prali a pak ten muž, byl to Ind, řekl, že se vzdává a že všechno vrátí. Postavili se, Ind dal příteli kabelku a ten mu oznámil, že zavolá policii, ať tam ta okradená žena počká. Ale co se nestalo, žena mu velmi zdvořile poděkovala a odešla. Drzý Ind nelenil a v nestřeženém okamžiku Adamovi vytrhl iPhone z ruky, naskočil na motorku a ujel. Jak se říká pro dobrotu, na žebrotu. Zachránce a okradený v jedné osobě.

Policie pachatele zdárně vypátrala

Poté následovalo celodenní pátrání na policii, byl potřeba překladatel a sepisovalo se několik dokumentů. Druhý den večer poslala policie Adamovi fotku totožného muže. Byl si naprosto jistý, že je to on. Odpověděl jim, ale co se bude dít dál, to netušíme.

Na internu je spousta videí jak se tu okrádá. Vše samozřejmě pramení z chudoby místního obyvatelstva.

Markéta Klemmová