Tentokrát se čtenářka Náchodského deníku ptá: Čím mazat po koupání novorozence? Je lepší olejíček nebo emulze?

Odpovídá Veronika Hašková, lékárník asistent z lékárny v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou:

Na takto položenou otázku není podle mého mínění zcela jednoznačná odpověď. Názory na ošetření pokožky u novorozenců po koupání se různí i v závislosti na tom, zda se v rodině vyskytuje atopický ekzém, či jiné onemocnění kůže. Pokud je miminko zdravé, prospívá a nemá žádné jiné kožní problémy, vybíráme z běžné dětské kosmetiky. Možno volit jak dětský olej, tak tělové mléko. Na trhu jsou k dispozici i olejové, či promašťující přísady do koupelí, rozhodující je poté odezva kůže miminka na používané přípravky.

Kůže je považována za největší plošný orgán lidského těla. Zajišťuje ochrannou, termoregulační a smyslovou funkci. Je sídlem celé řady receptorů zajišťujících vnímání bolesti, tepla, chladu atd.

Kůže novorozenců se liší od kůže starších dětí a dospělých. Její povrch je náchylnější k infekcím, termoregulace ještě není úplně vyzrálá, dochází ke snadnějšímu poškození zevními činiteli. Pokud se v rodině, či u miminka nevyskytuje žádné onemocnění kůže, nepotřebuje žádné speciální ošetřování. Stačí jen udržovat pokožku v čistotě, dodržovat správný postup mytí a jemně osušovat. Postačující je i provádět koupel ob den, sníží se riziko nadměrného vysoušení pokožky.

U novorozenců i dětí s problematickou pokožkou, nebo prokázaným atopickým ekzémem je na místě, pro její správné ošetřování, volit kvalitní dermo-kosmetické přípravky. Dostupné a žádoucí jsou v takovém případě přípravky obsahující protisvědivé látky jako např. glycin, látky podporující buněčný metabolizmus popříp. s protizánětlivými vlastnostmi jako dexpanthenol, extrakt z bílého ovsa, dalšími vhodnými složkami jsou pak ceramidy, glycerol, omega-6-mastné kyseliny a další. Své uplatnění zde nachází i konopná kosmetika.

Přípravky jsou k dostání ve formě sprchových olejů, mýdel, šampónů, mastí, balzámů, krémů, přísad do koupelí apod.