Proto se touto cestou jakožto představitel projektu pokusím vysvětlit, jak se věci skutečně mají, jinak by totiž těžko nastala současná atmosféra strachu z něčeho neznámého a pro obec údajně špatného, nebo až tragického, kterýžto obrázek o připravované elektrárně se snaží vykreslit představitelé opozice.

Předně bych chtěl uvést, že projekt elektrárny na biomasu v Rychnovku je projektem, který splňuje veškeré normy naše i evropské a nemáme tedy jediný důvod cokoliv zatajovat či zkreslovat a ani tak nečiníme, neboť jsme seriózní společnost. Chceme podnikat a obci za to, že nám poskytne místo k podnikání, nabízíme odpovídající efekt a rozvoj.
Samozřejmě, náš projekt nebude bez určité zátěže životního prostředí, neboť každá podnikatelská nebo výrobní činnost nějakou zátěž, ať už hlukovou nebo jakoukoliv jinou, přináší a naše společnost nikdy netvrdila opak. Určitá zátěž je vždy neoddiskutovatelným rubem prosperity. Bez ní nelze mít prosperitu. Ani v Rychnovku, ani kdekoli jinde.

Zároveň ale tvrdíme, že technologie už jsou dnes na takové úrovni a normy a kontrola jejich dodržování tak přísné, že jsme schopni a především i ze zákona budeme muset tuto zátěž co nejvíce eliminovat. Jsme připraveni na naše náklady vybudovat i novou příjezdovou komunikaci do bývalého vojenského areálu vedoucí mimo zastavěné území obce, čímž by se vyřešila otázka hluku spojená s dopravou a současně by se tak i šetřil stávající stav komunikací v obci. Tj. domníváme se, resp. jsme přesvědčeni, že bude-li projekt úspěšně realizován, jeho užitek pro obec Rychnovek a její občany jednoznačně převáží nad jeho určitou zátěží, a to nejen z krátkodobého, ale i z dlouhodobého hlediska, a že obec Rychnovek tak bude vzkvétat a prosperovat. Máme zato, že projekt elektrárny na biomasu je velikou šancí pro obec Rychnovek a pevně věříme, že si ji občané nenechají uniknout.

Dále bych chtěl uvést, že rozhodně není pravdou, že bychom snad neměli vědět, jak elektrárna funguje a co celý proces obnáší a že bychom neměli s danou problematikou žádné zkušenosti. Já sám se zabývám v posledních pěti letech prakticky výlučně jen biomasou a možnostmi jejího energetického využití, ať už v rámci své vlastní podnikatelské činnosti nebo například ve spolupráci s firmou Verner a. s., Červený Kostelec. Reference společnosti STAKO společnost s ručením omezeným jakožto majoritního vlastníka STAKO energo s.r.o. také nejsou malé a lze poukázat i na energetický audit provedený renomovanou konzultační společností ENVIROS, s.r.o., a současně jí zpracovanou studií proveditelnosti, která doporučuje náš projekt elektrárny na biomasu v Rychnovku k realizaci i k investiční podpoře.
Dle mého osobního mínění není opodstatněná ani kritika, že projekt elektrárny na biomasu nebyl dostatečně projednán a prezentován. Zastupitelé nebo zástupci obce byli s projektem elektrárny opakovaně, řádně a transparentně seznámeni a i občané obce měli možnost se se záměrem projektu dostatečně seznámit, například účastí na veřejných zasedáních zastupitelstva. To, že této možnosti v plné míře nebo vůbec nevyužili, nám nelze přikládat k tíži.

Nicméně: uznávám, že občané mohou mít v tomto směru jiný názor a já a naše společnost ho respektujeme, neboť máme zájem na vzájemné komunikaci, spolupráci a otevřeném přístupu k informacím o projektu. Z daného důvodu jsme proto už také oslovili občany i zastupitele dopisem, v rámci kterého je informujeme o informačním dni, který pro ně připravujeme a který se uskuteční dne 6. srpna 2009 od 17:00 do 19:00 hod. v budově v rámci tamního bývalého vojenského areálu. Občané dostanou pozvánky na tento den i s informativním letákem o projektu nebo biomase jako takové. Na jejich dotazy bude připraven odpovídat i pan ing. Vladimír Kraják, ředitel státních Zdravotních ústavů se sídlem v Hradci Králové, Pardubicích a Liberci, kterého jsme na tento informační den pozvali. Od jeho účasti jakožto odborné a nezávislé osoby si slibujeme objektivní a odborné odpovědi na případně vznesené dotazy týkající se předpokládaných dopadů provozu elektrárny na veřejné zdraví.

Jsme totiž přesvědčeni, že občané obce, kteří projekt odmítají, mají toto své odmítavé stanovisko založeno z velké části na zkušenostech s „kouřícími a ovzduší zamořujícími komíny“ někdejších elektráren a podobně, tj. dovolím si tvrdit, na v dnešní době už na neopodstatněných obavách, nebo jsou v horším případě ovlivněni účelovou, mám zato až démonizací projektu elektrárny a předpokládaných dopadů jejího provozu ze strany představitelů opozice projektu. V tomto směru bych také rád konstatoval, že záměr elektrárny podléhá tzv. procesu EIA, tj. posouzení ve smyslu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, který ze zákona musíme podstoupit. Rovněž si dovolím upozornit, že už byly spuštěny webové stránky www.stakoenergo.cz, na kterých se lze dozvědět také řadu užitečných informací o projektu a o přínosu elektrárny obci, a kde lze nalézt i kontaktní formulář, jehož občané obce mohou taktéž využít pro komunikaci s námi.

Závěrem bych chtěl uvést, že navzdory uzavřeným smlouvám jsme byli obcí informováni, že o vybudování elektrárny obec vypíše místní referendum a my toto rozhodnutí obce respektujeme. Věříme, že si občané udělají sami svůj vlastní úsudek a že na základě něho svobodně a tajně odhlasují. Věříme, že občané se nenechají oklamat opozicí projektu a že svým hlasem si zvolí prosperitu a rozvoj obce a tím i svou.

Děkuji všem za pozornost a občanům za podporu.
S pozdravem Otto Dobřichovský manažer projektu,STAKO energo s.r.o