Dozvěděl jsme se, že dluh nemocnice Náchod narůstal postupně již několik let, neboť v nemocnicích je zvláštní režim financování. Veškeré finanční prostředky pro nemocnici jsou z úhrad zdravotních pojišťoven, které se sice meziročně asi o čtyři procenta zvyšují, ale to nestačí krýt nárůst energií, mezd a dalších dodavatelských faktur včetně zdravotnického materiálu a léků. Proto tyto ztráty částečně kryje zřizovatel – Královéhradecký zdravotní holding.

Úhrady pojišťoven a ani dotace však nejsou poskytovány v rámci rovných podmínek všem nemocnicím stejně. Například pojišťovny některým nemocnicím poskytují až 1,13 Kč za zdravotní bod a nemocnice Náchod dostává ze všech nejméně, pouze 0,83 Kč. Obdobně tomu je s dotacemi. Tato situace je dlouhodobá. (Přikládáme tabulku dotace posouzení skutečnosti).

Přitom ostatní nemocnice mají jeden komplex, zatímco náchodská nemocnice je rozdělena na nemocnici Broumov, Náchod, Jaroměř, Opočno a pracoviště Nové Město nad Metují. Toto rozdělení zvyšuje režijní náklady oproti druhým nemocnicím. Také ve mzdách byly značné rozdíly. Proto se vedení nemocnice po dohodě se zdravotním holdingem, rozhodlo zvýšit platy zdravotnímu personálu na úroveň ostatních nemocnic, což v minulém roce dělalo nárůst na mzdových nákladech 48 milionů korun. Tato částka však nebyla kryta finančními zdroji, přestože byl dán ústní příslib holdingu.

Kvůli změnám vedení Královéhradeckého kraje však již nedošlo k realizaci a peníze na nárůst mezd musely být použity z vlastních prostředků. Kdyby náchodská nemocnice dostávala stejné ohodnocení bodů jako druhé nemocnice nebo porovnatelné dotace, nemusela by, podle vyjádření pana ředitele Švábla, mít žádné dluhy a prosit o podporu Královéhradec­ký kraj.

Rozhodnutím Královéhradeckého kraje byla k Náchodu přičleněna ztrátová nemocnice Opočno. Ta meziročně vykazuje ztrátu zhruba 20 milionů korun. Tento Danajský dar také ničí ekonomiku nemocnice, neboť Opočno je spádově blíže Rychnovu nad Kněžnou, kam všichni pacienti jezdí, ale ztrátový provoz této nemocnice hradí Náchod.

To, že nebyly peníze na mzdy, ale ani na vybavení, se projevilo i tím, že zdravotní personál včetně lékařů utíká za lepším a není možné zajistit plný provoz. Proto byl v měsíci únoru letošního roku omezen provoz lůžkové části interny Oblastní nemocnice v Náchodě a dočasně snížen stav z 53 lůžek na 37 lůžek, protože na oddělení zbyli pouze čtyři lékaři.

Pana ředitele jsme se zeptali také na to, proč nemocniční lékárna jako jedna z mála účtuje zdravotní poplatky. Pan ředitel vysvětlil, že lékárna již k nemocnici nepatří, že je to samostatný podnik v rámci holdingu, který díky větším nákupům v rámci kraje by měl vytvářet větší zisk. Tento zisk však nejde pro nemocnici, neboť ho rozděluje holding. Vzhledem k tomu, že nemocnice Náchod je největším odběratelem lékárny, je snahou pana ředitele, aby dotace ze zisku této firmy byly v obdobné výši 40 procent pro nemocnici Náchod. Vzhledem k situaci, která v náchodské nemocnici je a kterou pan ředitel svými slovy potvrdil, jsem se musel zeptat, jaké opatření k nápravě přijalo představenstvo a dozorčí rada. Odpovědi se pan ředitel vyhnul.

Z obchodního rejstříku jsme zjistili, že v představenstvu Nemocnice v Náchodě jsou senátor Ing. Pakosta, Ing. Prokeš, RNDr. Jiří Stejskal, dále lékaři z Nemocnice Broumov a Opočno MUDr. Veselý a MUDr. Žďárský, pan Vrabec, místostarosta z Jaroměře, a MUDr Tichý. Ing. Pakosta s panem ředitelem MUDr. Šváblem jsou zároveň členy představenstva holdingu. Pan ředitel MUDr. Švábl a pan RNDr. Stejskal byli zároveň v představenstvu holdingu v Hradci Králové, ale nyní je nahradil RSDr. Ošťádal. Je zajímavé, že takto kvalifikovaní lidé včetně pana Ing. Pakosty, který se svou profesí ekonoma nechal věci dojít tak daleko.

O příštích záměrech nemocnice lze jenom říci to, co jsme se dozvěděli ze sdělovacích prostředků a pan ředitel nám to potvrdil. V roce 2009 má dojít ke sloučení všech nemocnic do jedné krajské nemocnice, která bude neziskovou příspěvkovou organizací. Jednotlivé nemocnice budou provozovány jako závody nebo pracoviště. Připadá mi, že tento systém pouze schová organizační a řídící nedostatky do většího balíku. Trochu to připomíná slučování JZD kdysi do obludných celků.

Audit provedený v nemocnicích Královéhradeckého kraje ukázal na problémy nemocnice Náchod, neřekl však, že za tyto problémy není zodpovědné ani tak vedení nemocnice, ale spíše celý systém financování zdravotnictví a řízení krajským holdingem.

To má velmi neprůhlednou strukturu obchodních vztahů i řízení a snaží se odvést pozornost a vinu na jednotlivé nemocnice. V tomto případě na Oblastní nemocnici Náchod.

(Miro Rousek, externí dopisovatel Náchodského Deníku)