Oblíbená akce letos vstoupila do jubilejního 20. ročníku. Organizátoři tentokrát přijali k odborné degustaci vloni vyrobených 35 červených a pět bílých vín od přibližně 22 soutěžících. „Pro tvorbu červených moků byla volena převážně višeň. Dále se objevila vína z ostružin, černého rybízu či z černého jeřábu. Bílá vína byla letos zhotovena z dýně, angreštu, jahod, květu černého bezu a bílého rybízu,“ informoval nás technický ředitel soutěže Libor Martínek. Do hodnocení odevzdaných vzorků se opět pustila desetičlenná porota, která velmi přísně bodovala čistotu, barvu, vůni i chuť vína. Zkrátka nepřišli ani diváci, kteří mohli koštovat moky díky neúnavným hosteskám.


Po dlouhotrvající degustaci již všichni netrpělivě očekávali, kdo se stane tvůrcem nejchutnějšího a nejodpornějšího vína. V kategorii bílých vín nejvíce zachutnal nápoj z bílého rybízu od Martina Mikeše. Ve skupině červených moků zazářilo višňové víno Petra Tyče z Nového Města nad Metují, které získalo titul Královna sklepa 2007.

Sračkou roku je dýňový mok Vojty Rydla

Vítězem letošního již dvacátého Čůčobraní se v sobotu stal Petr Tyč z Nového Města nad Metují, který se svým višňovým mokem získal titul Královna sklepa 2007. „Vítězství mě dojalo. Mám z něj obrovskou radost, a to hlavně proto, že jsem ho získal na dvacátém ročníku. Pro výhru jsem se snažil tentokrát udělat maximum a vína opravdu opatroval. Odevzdal jsem celkem šest vzorků, z toho tři z višní. Jedno víno bylo z višní trhaných těsně na hranici před hnilobou. Byl to tedy pozdní sběr a doufám, že právě tento vzorek byl ten vítězný,“ sdělil nám Tyč. Mezi diváky letos nejvíce zabodovalo víno z višní a z rybízu od Marie Křížové z Náchoda- Babí. Nelichotivým titulem Sračka roku pak porota ocenila dýňový mok Novoměšťáka Vojty Rydla. Toho pak podle pravidel čekal úkol nejtěžší, a to půllitr svého ohavného produktu vypít.


Po vyhlašování výsledků vyvrcholilo Čůčobraní již tradičně recesistickou scénkou. Ochotnické baletně-pantomimické seskupení „Hoši Šindelářovi“ letos předvedlo melodrama o třech obrazech nazvané Klikatý Jestřábův let ze Stínadel na Mars a zpět aneb Pravda o Rychlých Šípech. Ani pak zábava nekončila a účastníci akce se spolu se skupinou Domamazec veselili až do pozdních nočních hodin.