Jubilejní desátý ročník této jedinečné akce, která se koná pouze v Náchodě, si nenechal ujít rekordní počet soutěžících.

„Tato soutěž se koná pro děti pátých tříd, které v předchozím školním roce absolvovaly deset hodin výuky na zdejším hřišti. Z těch nejlepších pak každá třída sestaví jedno družstvo," vysvětlil vedoucí dopravního hřiště Miloš Beneš.

Mezi disciplíny, které děti musely co nejlépe zvládnout, patřily jízda podle pravidel silničního provozu po dopravním hřišti, testy z pravidel silničního provozu a jízda zručnosti, protože i ovládání kola je důležité.

„Jízda po hřišti byla bodovaná, za každou chybu se udělovaly trestné body. Na správnost dohlíželi státní i městští policisté," popsal krajský koordinátor Besipu Petr Hošek. Dodal, že při výuce i soutěžích na dopravním hřišti se děti většinou snaží a daří se jim. „Když ovšem potkávám mladé cyklisty na silnicích v běžném provozu, zdá se mi, že pravidla nerespektují a je třeba se jim i nadále v dopravní výchově věnovat a neustále jim pravidla připomínat," zdůraznil Hošek. Děti totiž mohou ze zákona jezdit samy po komunikacích už od deseti let.

Úterní akce se zúčastnilo téměř 150 soutěžících v 37 družstvech, což prý byl zatím rekordní počet. „Tak velký zájem nás sice těší, ale organizačně je to velmi náročné. Z některých škol tady jsou například družstva ze dvou tříd, proto zvažujeme, že v příštím roce by z každé školy soutěžilo pouze jedno družstvo," plánoval vedoucí hřiště Miloš Beneš a vysvětlil, že v případě deštivého počasí by se tolik lidí, kolik jich bylo letos, ani nemělo kam schovat.