Operační program je spolufinancován ze zdrojů Evropského fondu pro regionální rozvoj a ze státního rozpočtu České Republiky. Vedoucím partnerem projektu je Město Náchod.

Na Náchodsku tak v uplynulých měsících vznikaly (a stále ještě vznikají) v rámci tohoto projektu celkem čtyři nové cyklostezky. Nejzazším termínem jejich kompletního zhotovení je dle plánu konec letošního roku.

První cyklostezka v úseku od napojení na stávající cyklostezku do Malého Poříčí podél říčky Střela k hranici s Polskou republikou (úsek ČR Malé Poříčí – PR Slané) byla městem Náchodem realizována již v září. „Součástí stavby cyklostezky byla i výsadba na pozemku přilehlém k říčce a mobiliář – to znamená lavičky, odpadkové koše, stojany na kola, informační panel a kámen s pamětní deskou,“ řekla nám Nina Adlof , tisková mluvčí náchodské radnice.

Práce na další cyklostezce v úseku Střezina – Kozinek, kterou realizovalo město Hronov, byly rozděleny do dvou etap. První probíhala v katastrálním území Velké Petrovice. „Tento úsek cyklostezky je téměř hotový, chybí již jen osazení zábradlí u propustků,“ uvádí Nina Adlof. Dodává, že druhá část stavebních prací se začala realizovat ke konci měsíce září. „Proběhla zde výměna podloží, osazení vodících pásků a silničních obrubníků a odvodnění komunikace,“ vysvětlila mluvčí Adlof s tím, že nyní se upravují nivelety u jednotlivých nemovitostí a probíhá pokládka živičného povrchu.

Třetí cyklostezkou je úsek dlouhý zhruba 300 metrů v obci Česká Čermná směrem na Peklo, který byl zkolaudován již v polovině září. V minulou středu se uskutečnilo slavnostní otevření této cyklostezky, při kterém došlo k instalaci pamětní desky. „Stavba této cyklostezky trvala dva měsíce a náklady se vyšplhaly na zhruba jeden milion korun,“ řekla mluvčí. Šířka této cyklostezky je čtyři metry (i s krajnicí 5 metrů).

Poslední partner projektu „Cyklostezky v Kladském pomezí – II. etapa“, jímž je polská Kudowa Zdrój, již také dokončil stavební práce. „Nově zrealizovaný úsek v délce 574 metrů a společně s navazujícím úsekem Města Náchod vytvořil podmínky pro to, aby cyklisté mohli opustit tranzitní mezinárodní komunikaci E67,“ zakončila tisková mluvčí Nina Adlof.