K vidění je toho tady dost: horizonty Stolových hor, Krkonoš, Orlických hor i Broumovských stěn, významný barokní kostel sv. Prokopa z dílny K. I. Dientzenhofera s rovněž pozoruhodnou přilehlou farou, historické haltýře, kaplička Panny Marie nabo Pomník padlým se sochou lva.

Všem památkám věnuje Obec navzdory napjatému rozpočtu náležitou pozornost, haltýře a pomník se v tomto tisíciletí dočkaly generální rekonstrukce a přibyla dokonce i nová pozoruhodnost – roubenka v areálu Technických služeb, jejíž podstatná část slouží jako unikátní muzeum historické venkovské techniky.

Také mnozí občané se snaží, aby se místo, kde žijí nebo kam jezdí za rekreací, turistům líbilo. A tak se tu setkáme s vesměs upravenými zahradami a zahrádkami, historická stavení, známá i z knih Aloise Jiráska, jsou dobře udržovaná, některá prošla i rozsáhlou, ale citlivou rekonstrukcí.

Ostatně – poslední příklad hovoří za všechny: když dosloužil starý jasan u Vojtěchů a musel být pokácen, majitelé se rozhodli na jeho zachovalou spodní část pozvat smiřického řezbáře Miroslava Kříže. A tak má místní část Na Drahách, jež je už takhle díky haltýřům velmi vyhledávaná, o atrakci více.

Prostě – někdy nemusíme za turistickými pozoruhodnostmi a za zajímavými lidmi jezdit vůbec daleko. Přesvědčte se sami.

Další atrakce v BezděkověZdroj: Archiv

Jindřich Honzík