Zrovna tak, a to je v dnešní motorizované době potřebné, zajistili dostatek parkovacích ploch pro auta návštěvníku. Po celý den děti měli možnost soutěžit o hodnotné ceny a pozornosti sponzorů a rodiče své ratolesti i hojně fotografovali u vystavených letadel.

Kde jinde když ne na letišti v Jaroměři si mohou děti vše osahat, tj, vyzkoušet si řízení letadla (samozřejmě na zemi) a vše si nechat vysvětlit a ukázat od dospělých pilotů.

Souběžně se soutěžemi probíhalo komentované létání s leteckými modely a zároveň se slétávala skutečná letadla ,aby se odpoledne mohla předvést při leteckých ukázkách. Letecké modely přijeli ukázat modeláři s okolí ale i modeláři zvučných jmen. Namátkově pan Dodek s modelem Sterman o rozpětí 3m, Jan Horák s turbínovým modelem Fox, Ondra Celba LMK Falemo Červený Kostelec předváděl dech beroucí akrobacii s modelem Extra 330, Bedřich Janáček z Nového Města s modelem Sbach 42 nám ukázal nové soutěžní odvětví a to akrobacie modelu na hudbu, Jiří Fikejs a jeho maketa Bleriot atd.

Ukázky modelů začaly úderem 10 hodiny a to poradou všech pilotů, kterou řidil známý „aeroklubák„ Radek Munzar. Pohovořil o bezpečnosti létání, o frekvencích vysílačů a pak se šlo, jak se říká, na Tto. Létalo se až do 14,45 hod, kdy skončilo komentované létání leteckých modelů a nastala 15 minutová přestávka aby moderátor Jindřich Dvořáček a jeho spolupracovník Olda Barvíř se mohli občerstvit neb v 15 hod začal komentovaný letecký program velkých letadel.

Předvedla se letadla ze zlaté éry výroby letadel u nás a to Aero 145, letadla z nadace Metoděje Vlacha z Mladé Boleslavy a to Beta Minor, Storch, Piper Cub, Bucker 131 pilotovaný známým akrobatickým pilotem Jiřím Vepřekem, vrtulník Robinson, Vampir (mimochodem vyráběný na letišti Jaroměř) a zlatý hřeb celého dne skupina 4 letadel Flying Bulls Aerobatics Team.

Jindřich Dvořáček