Potřebná akce už popatnácté

Letošní Květinový den, jehož cílem je nádorová prevence, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podpora provozu Ligy proti rakovině a onkologického výzkumu, vstoupil do 15. ročníku.

Jak se ukázalo, občané mají o této akci široké povědomí a dobré mínění. „Lidé mají o žlutý kvítek velký zájem, kolikrát ho ani nemusíme nabízet, sami za námi přijdou s tím, že si jej chtějí koupit,“ řekla nám včera ráno v Polici nad Metují Květoslava Součková, dospělý doprovod jedné ze skupinek. „Máme sto kvítku, za chvíli budou pryč,“ konstatovaly Petra Veverková a Kristýna Michelová, žákyně 9. ročníku polické základní školy, které byly součást skupinky.

Našli se i tací, kteří nepřispěli

Ve městě se včera samozřejmě pohybovalo více těchto skupinek, a tak bylo předem dohodnuté, která místa bude ta která skupinka procházet. „Chodíme i do některých obchodů, lidé jsou ochotní a sbírku rádi podporují,“ uvedly dívky s tím, že někteří lidé dokonce dobrovolně přispěli i větší částkou, než která je za květ měsíčku lékařského stanovena.

„Negativní zkušenosti zatím nemáme. Jsme zvědavé, zda k nám někdo bude nepříjemný, ale po pravdě řečeno to moc neočekáváme,“ nechala se slyšet Květoslava Součková.

O několik minut později však právě jedna menší, ne zrovna pozitivní, zkušenost přece jenom přišla. Oslovená starší paní na ulici prohlásila, že do sbírky nepřispěje. „Když jsme byli my nemocní, nikdo nám nedal ani korunu. Bylo to hrozné. Tehdy jsem se zařekla, že už nebudu do žádných takovýchto sbírek přispívat. Musím být tedy zásadová, nezlobte se,“ s výčitkami i lítostí v hlase vysvětlila paní, proč dvacetikorunu na výzkum rakoviny nevěnuje.
Jiní lidé, kteří se se zákeřnou nemocí rovněž setkali, naopak do sbírky ochotně přispěli. „Manželka mi zemřela právě na rakovinu, proto vám tu dvacetikorunu rád dám,“ natahoval ruku pro žlutý kvítek Vítězslav Vítek z Bělýho.

Stejné gesto učinila i Iva Obršálová z Police nad Metují, která vhodila dvacetikorunu do pokladničky se slovy: „Moc dobře vím, co to je onemocnět rakovinou… Sama jsem si tím prošla.“

Náchodská pobočka Ligy proti rakovině v uplynulých letech většinu z výtěžku Květinového dne věnovala Hospicu Anežky České v Červeném Kostelci, oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové nebo Nadačnímu fondu dětské onkologie v Brně.