Nabízí jim volnočasové aktivity, poradenství a sociální služby. To je náplň práce sociálních pracovníků z občanského sdružení Dokořán. To v Náchodě zřizuje Nízkoprahový klub pro děti a mládež Archa a Alternativní čajový klub Poklop.

V sobotu sdružení pořádá od 16:30 hodin v parku Střediska volného času Déčko dobročinný večírek, kterým chce upozornit na smysl své činnosti a zároveň získat ze vstupného další finanční prostředky na chod Archy. „Měli by dorazit všichni, kteří chtějí podpořit činnost Archy, která poskytuje sociální služby dětem ohroženým zanedbáváním a sociálním vyloučením. A všichni, kteří mají rádi „chytrou" kulturu. Všichni jsou srdečně zváni. Mohou se bavit a tím pomáhat," zve Aneta Žďárská z občanského sdružení Dokořán.

Jak dlouho ve městě působíte?
Archa funguje už 15 let, do roku 2002 jako Kontaktní a krizové centrum pro lidi se závislostmi, pak se v roce 2003 přeměnila na nízkoprahové zařízení. Vyšli jsme vstříc poptávce a trendu v oblasti práce s dětmi a mládeží.

Jaké jsou jejich problémy, s nimiž vás děti a mladí vyhledávají?
Nejčastěji nás vyhledávají děti, které mají problémy se školou. Chodí k nám na doučování a vypracovávají si zde referáty. Hojně je využíván program volnočasových aktivit a dále jsou to individuální rozhovory o problémech klientů, nejčastěji z oblastí rodina, vztahy, škola, sebepřijetí.

Kolik dětí služeb využívá a jakého jsou věku?
Průměrná denní návštěvnost Archy je dvacet dětí, všechny ve věku od deseti do osmnácti let. Část chodí denně nebo alespoň jednou týdně. Za celý rok opakovaně a systematicky pracujeme s šedesáti klienty.

Z jakého děti pochází prostředí?
Převážně se jedná o děti a mládež ohrožené sociálním vyloučením nebo zanedbáváním, mají problémy se školou nebo ve vztazích. Mohou být ohroženy sociálně-patologickým chováním, jako jsou krádeže, zneužívání návykových látek, předčasně zahájený sexuální život, nedokončené vzdělání atd.. Nebo už žijí v sociálně vyloučených lokalitách, jsou příslušníky etnických menšin a nevyužívají standardní nabídku volnočasových aktivit.

K čemu se děti snažíte vést a proč?
Klienty se snažíme vést k dodržování pravidel, jak v klubu, tak i v běžném životě. Podporujeme a pomáháme jim se vzděláváním, máme program na doučování. Některé děti bohužel nemají tu možnost, požádat o pomoc s úkolem nebo referátem své rodiče. Ať už je to z důvodů, že rodič nemá čas, nebo to prostě neumí. Informujeme je o tom, že každý, i dítě, má svá práva a nikdo, ani rodič jim je nesmí upírat. Učíme je slušnému chování, k respektování autorit, k všímání si druhých a schopnosti jim případně pomoci. Talentované klienty „posouváme" v jejich oborech. Pomáháme jim například s přijetím na ZUŠ a sehnáním financí. Děláme preventivní programy v oblastech sexu, drog, alkoholu nebo sebepoškozování. Jejich cílem je i to, aby mládež nezahajovala svůj sexuální život předčasně nebo aby uměla komunikovat o svých problémech a neutíkala k alkoholu či žiletkám.

Může k vám přijít kdokoliv?
Ano, pokud spadá do naší cílové skupiny věkem a přichází k nám s nějakým problémem, trápením nebo je v nepříznivé situaci.

Vrací se například ti, kteří do klubu chodili dříve, a už odrostli? Podělí se s vámi o zkušenosti, zda jim vaše práce pomohla?
Vrací se k nám klienti, kteří dříve chodili často a teď už minimálně. Zdůrazňují náš význam v jejich výsledcích ve vzdělávání. Dostali se na střední školy a učiliště. Zlepšili se jim díky nám vztahy s rodinou nebo se zlepšil jejich postoj k sobě samotným. Dokážou pracovat se svým volným časem a pro některé jsme takový vzor, že chtějí vykonávat práci sociálních pracovníků.

Kde berete prostředky na činnost sdružení?
Fungujeme jako nevládní, nezisková organizace s vícezdrojovým financováním. O dotace každoročně žádáme na ministerstvu školství, ministerstvu práce, krajském úřadě, dále posíláme žádost na Město Náchod, úřad vlády či nadační fondy a oslovujeme také soukromé dárce. Na žádné finance nemáme automatický nebo právní nárok. Pokud nás některý z donátorů odmítne, může se stát, že nenaplníme rozpočet, a pak nás čeká omezení a propouštění.

Čeho sobotní akcí potřebujete dosáhnout?
Chceme oslavit 15 let činnosti Občanského sdružení Dokořán. Dobročinným večírkem v centru města, s nabitým kulturním programem, chceme více upozornit na činnost a smysl fungování organizace a zároveň získat ze vstupného další finanční prostředky na činnost Archy.