Úplně nová třída a dvě zrenovované čekají na zářijové zabydlení na základní škole v České Skalici. „Do dalších pak byly umístěny nové dataprojektory a interaktivní tabule," shrnula nové technické vymoženosti ředitelka školy Zdeňka Vítová.

Patnáct kroužků včetně jazykových a keramických nabízí Základní škola Nové Město nad Metují. Těch se mohou nejen prvňáci zúčastnit i v době družiny. Velkou výhodou pro budoucí žáky může být o hodinu kratší vyučování po celou dobu září. Ve všech třídách prvního stupně jsou navíc interaktivní tabule. Aby malí žáci nebyli ihned v každodenním návalu mezi staršími, první třídy se učí odděleně od ostatních, v přízemí přístavby.

„Prvňáci navíc mají od vchodu do budovy až ke vstupu do třídy na podlaze namalované ťapky. Náramně je baví po nich chodit, ukrátí jim to cestu," představila jednu z dalších pozorností současným i budoucím žákům zástupkyně ředitele Irena Kupková.

Rodiče mohou sledovat, co děti jí

Příjemné překvapení prvňáky může čekat ve školní jídelně, kde budou mít na výběr ze tří jídel. Ty se dají objednat i přes internet a pomocí čipu poté na místě vyzvednout. Radost určitě budou mít ze systému i rodiče. Mohou díky němu snadno sledovat, co jejich dítě jedlo, či jestli si oběd vyzvedlo. Nejdřív však děti čeká je slavnostní uvítání se starostou a dárkem, který jim snad osladí první školní rok.

Stejně slavnostní přivítání chystají i v Základní škole V. Hejny v Červeném Kostelci. „Vítáme je s varhanní muzikou, přijde starosti a samozřejmě ředitel školy," uvedla zástupkyně pro první stupeň Iva Čejchanová. Prvňáci se mohou těšit na nově vymalované chodby a vyzdobené třídy vybavené novým nábytkem. Možností zapojit se do školního dění pro ně pak určitě bude celoškolní projektový den na oslavu 650 let od první písemné zmínky o Červeném Kostelci.

(mon)