Nechyběly soutěže, jichž se mohly zúčastnit děti každého věku. Po jejich absolvování získaly drobnou odměnu.

S místními se přijeli pobavit a zasoutěžit si i děti a rodiče z partnerského polského města Tarnówa.

Ukázky leteckých modelářů

Program zpestřily ukázky leteckých modelářů, jež předvedli úchvatnou leteckou show. Svou zručnost a sehranost předvedli hasiči při vyprošťování zaklíněné osoby z havarovaného vozidla. Nechyběli také záchranáři.

Na hřišti byly vystaveny traktory, které přitahovaly hlavně kluky. Posezení v traktoru si vyzkoušela ale i děvčata. Jak uvedl Jan Dlauhoweský, starosta Zábrodí, všechny stroje pocházejí z místních stodol a jsou stále funkční. A i když již nějaký ten rok pamatují, dodnes odvádějí dobrou práci.

„Je to nápad z letošního roku a tím pádem se jedná o nultý ročník. V něm jsme chtěli ukázat, s čím se na vesnici hospodaří. Tentokrát přijeli své pomocníky ukázat jen místní majitelé, ale chtěli bychom z toho udělat tradici a oslovit širší okruh majitelů traktorů ať již historických, tak i moderních a představit veřejnosti, jak se technika vyvíjela kupředu," řekl starosta.

Caparti skotačili v bílé pěně

Zlatý hřeb na zakončení Dětského dne zajistili místní hasiči, když na travnatou plochu napustili hasící pěnu. To byl impuls pro děti, které v hromadě pěny začaly nekontrolovatelně řádit. Rodiče jen bezmocně přihlíželi a pomalu chystali pro své ratolesti něco suchého na přestrojení.

Velké zábavné odpoledne se vyvedlo nejen díky slunečnému počasí, bohatému občerstvení, ale též díky bohatému zábavnému programu, který by mohl klidně konkurovat i větším městům. Domů tak všichni odcházeli neradi, ale spokojeni.

Jiří Mach