Ještě před dvěma lety by na dvorku svého domku dováděl s vnoučaty. Dnes invalidní důchodce Milan Bogol postává u okna ubytovny v paneláku na Brněnské ulici a prázdným pohledem pozoruje okolí.

Dům v ulici Pod Zámečkem, ve kterém žil se dvěma syny a jejich rodinami, mu vloni v březnu vzala vichřice Emma. Vítr o rychlosti přes 150 kilometrů v hodině serval z vedlejší budovy střechu, která jeho domov pohřbila.

„Pořád se mi to vrací, pořád to leze do hlavy. Byl jsem v té chvíli venku. Už nevím, na co jsem v tom okamžiku myslel. Jen jsem křičel na ostatní, ať vylezou ven. Moc mě to všechno mrzí. Na staré časy často vzpomínáme i s celou rodinou, je to nezapomenutelné,“ říká Milan Bogol.

Do domku se nastěhoval v roce 1978, vyrostli tam i jeho dva synové. Před osudnou vichřicí bydlelo pod jednou střechou celkem 14 lidí.

Všichni vyvázli prakticky bez škrábance. Až na třináctiletého chlapce, na kterého se zřítila obývací stěna. „Nemá trvalé následky. Naštěstí to nebylo nic vážného.“

Dům, ze kterého střecha přilétla, patří městu. Podle zástupců radnice však nedošlo k pochybení stavbařů. Událost označili za takzvaný zásah vyšší moci, za který není nikdo odpovědný. Místo peněz město rodině nabídlo tři byty v ubytovně. „Doufáme, že nás tady nechají. Zatím nic jiného nehledáme. To by stálo spoustu peněz,“ říká Bogol.

Dnes má pozemek, kde jeho dům stál, nového majitele a je připravený na další stavbu. „Prodalo se to, ale skoro nic jsme nedostali. Bylo tam hodně vlastníků. Bohužel nic nepřišlo ani z pojistky toho sousedního baráku,“ tvrdí muž.

Přes nepřízeň osudu nehodlá odejít do zahraničí. „Do Kanady na stará kolena rozhodně nepojedeme. Ani mladým se nechce. Jedni sousedé odcestovali, ale ti jeli za rodinou, která je tam asi dvanáct let,“ dodal důchodce.

Podle magistrátu se ani další Romové z Hradce za hranice nehrnou. „Víme o deseti rodinách, které vycestovaly. Jedna z nich se vrátila. Domnívám se, že očekávání Romů jsou často jiná než je skutečnost,“ řekl Marek Šimůnek z radnice.