Všichni účastníci masopustu se sešli na samém okraji Machovské Lhoty, odkud se průvodem, v jehož čele bylo koňské spřežení táhnoucí vůz s muzikanty, vydali skrz celou vesnici, až do vzdáleného Nouzína k polské hranici.

Cesta vesnicí byla nadmíru veselá – vyhrávala hudba v podání dechové hudby Broumovanka, k mání byly výborné koblížky a jitrnice, Krakonoš rozdával dětem bonbony a dospělí se zahřívali různými nápoji ostřejšího druhu.

Cestou se zastavovalo na několika zastávkách, takzvaných občerstvovacích stanicích, které byly v režii místních občanů. Připraveno bylo pohoštění pro malé i velké. Poté, co se účastníci masopustního průvodu posilnili, dal se dlouhý průvodový had tvořený zhruba dvěma stovkami lidí nejrozmanitějšího věku opět do pohybu směrem kupředu.

Nejen místní, ale i desítky přespolních účastníků si pochvalovaly výbornou organizaci masopustu, stejně tak jako vydařené počasí.

Poté, co masopustní průvod prošel celou vesnicí, se další děj rozpustilého veselí odehrával v sále Hostince u Lidmanů. Tam se tančilo, zpívalo a hodovalo… Mimo to se také pohřbívala – za srdceryvného breku přítomných plaček – basa.

Masopust se v Machovské Lhotě uskutečnil především v režii místního spolku Lhotské zpívánky. Jeho členové měli večer při hudbě Emila Maryšky na sále Hostince u Lidmanů možnost předvést přítomným své hlasivky.

„My se masopustu účastníme pravidelně každý rok, je to už taková tradice naší obce,“ shodly se svorně místní Hana Jirmanová a Jana Urbanová. Naopak poprvé se jej zúčastnil Jaroslav Čálek z nedaleké Police nad Metují. Přijel společně se svými syny – dvojčaty Šimonem a Matoušem. Také on si masopustní veselí velice pochvaloval. „Je to tady skvělé, dětem chutnají hlavně koblihy, které tu jsou opravdu vynikající,“ netajil se svými pocity a dojmy Čálek.

„Na masopustu v Machovské Lhotě jsem již podruhé. Poprvé jsem byla vloni, a protože jsem byla tehdy nadšená, přišla jsem si to letos zopakovat,“ uvedla Dagmar Hauschková z Police nad Metují, která se do masopustu zapojila převlečená za berušku sedmitečnou.

Za masopust se lidově označuje doba církevního roku od pondělí po Neděli křtu Páně do Popeleční středy. V průběhu této doby – a zvláště v poslední tři dny před Popeleční středou – se pořádají zábavy, které jsou spojovány s veselými a symbolickými obyčeji (maškarami, pohřbíváním basy a dalšími).

Pevný datum masopustu není stanoven. V Machovské Lhotě se dle informací místních občanů koná vždycky v úterý.

Například v České Skalici se masopust letos konal v sobotu, stejně tak jako na Slavném na Policku.