Přilba zachránila dívce život

Proto se náchodští policisté rozhodli, že uspořádají preventivní akci zaměřenou na cyklisty. Včera je ve Velkém Poříčí a v Teplicích nad Metují zastavovali a upozorňovali na povinnou výbavu kola a třeba i na přilby. „Preventivní akce pro cyklisty se ukazují jako potřebné a děláme je, aby si uvědomili, že jsou jedni z nejohroženějších účastníků provozu a sami se co nejlépe chránili," řekla náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Místo v blízkosti hranic si policisté nevybrali náhodou. Na kole tam jezdí i Poláci. Za hranicemi přitom přilba pro děti do osmnácti let povinná není, ale pokud Poláci přejedou hranice, v Čechách už ji mít musí. „Statistiky hovoří jasně. Nejčastější zranění cyklistů je na hlavě, které přilba může odvrátit nebo zmírnit. O tom, jak je důležité ji mít, svědči i dopravní nehoda z minulého týdne, kdy v České Čermné havarovala třináctiletá cyklistka. Jedině to, že měla řádně připevněnou přilbu, jí zachránilo život," upozornila Prachařová.

Ve Velkém Poříčí cyklistů jezdilo požehnaně. Policisté se jich ptali, zda nepili alkohol a přestože většinou tvrdili, že ne, dali jim pro jistotu dýchnout. „Alkohol jsem měla naposledy před několika lety," hlásila jedna cyklistka.

„Cením si, že máte košík a nevozíte tašku na řidítkách, jak to dělá hodně cyklistů," chválil jednu místní důchodkyni krajský koordinátor Besipu Petr Hošek. Doporučoval jí však, aby si pořídila odrazky. Zatímco mnoho cyklistů mělo kolo řádně vybaveno, někteří odrazky neměli. „Vpředu má být taky, tak už asi upadla," odpovídal policistovi jeden z místních obyvatel. Kdo měl kolo vybaveno, toho policisté pochválili. „Určitě to je dobrá prevence," komentoval akci Petr Rak z Velkého Poříčí. Přilbu si bere na delší cesty, po obci ji neměl. Přestože je povinná jen pro děti, doporučovali ji policisté i dospělým. „Já ji mám, ale potím se pod ní," řekl jeden z cyklistů.

Cyklistické desatero

1. Dbejte na stav kola a jeho výbavu, používejte přilbu

2. Snažte se vidět a být viděni

3. Vyhněte se alkoholu a omamným látkám

4. Vydejte se jen na cestu, kterou zvládáte

5. Buďte ohleduplní a předvídaví

6. Komunikujte s okolím

7. Jezděte při pravém okraji a s rozestupy

8. Dávejte pozor na mrtvé úhly

9. Kolo zamykejte s rozmyslem

10. Kolizi se zraněním nahlaste

Zdroj: Besip, Policie