Tuto cenu může získat každý, kdo dobrovolně a zdarma působí minimálně jeden rok v jakékoliv oblasti činností, kde pomáhá lidem či svému okolí. Může to být činnost řízená v některé z místních organizací, ale i činnost nezávislá a neorganizovaná.

„Naším cílem je veřejně poděkovat těm, kteří si to zaslouží a vzbudit v ostatních lidech zájem o dobrovolnou činnost, i respekt k těm, kteří ji vykonávají,” uvedla Monika Hovádková, koordinátorka projektu. Jak dodala, předáváním ceny Křesadlo a oceňováním dobrovolníků se již v loňském roce SVČ Déčko připojilo k Evropskému roku dobrovolnictví, kterým byl Evropskou komisí vyhlášen právě rok 2011.

Ze zaslaných nominací vybere odborná porota nejaktivnější dobrovolníky, kteří budou spolu se svými navrhovateli pozváni na slavnostní večer „Dobrovolník Náchodska”, jenž se uskuteční v pondělí 21. listopadu 2011 v 19 hodin v Divadle Dr. J. Čížka v Náchodě.

Všichni nominovaní dostanou pamětní dárek, pěti vybraným bude předána cena „Křesadlo“, která je udělována celorepublikově od roku 2001, dalších pět získá cenu Déčka.

Termín přijetí nominací byl prodloužen do 7. listopadu. O nominační listinu si pište na e-mail: monika.hovadkova@decko-nachod.cz nebo zavolejte na číslo: 775 592 241.