Protestní blokádou na přechodu pro chodce v Malém Poříčí chtějí členové sdružení Obchvat Náchoda a místní obyvatelé upozornit na to, že nová silnice, takzvaná přeložka, z Náchoda do Hronova by se už dávno mohla začít stavět, aniž by se muselo čekat na stavbu obchvatu Náchoda, která je stále v nedohlednu.

Obyvatelé, kteří žijí podél vytížené silnice z Náchoda na Hronov, na stavbu čekají už řadu let. Zatím musí snášet hluk, prach a vůbec dopravní zátěž tisíců automobilů, které jim denně prosviští pod okny. Přeložka má přitom územní rozhodnutí, navíc už je vykoupena přibližně čtvrtina potřebných pozemků.

Krajští radní, neboť investorem stavby bude Královéhradecký kraj, se problematikou zabývali na jednání v červenci. Tam bylo rozhodnuto o pokračování příprav stavby.

„V letošním roce bude zadána aktualizace sedm let staré projektové dokumentace pro stavební povolení a bude zadána dokumentace pro provedení stavby, včetně aktualizace záborového elaborátu, případně geometrického plánu," řekl krajský radní pro dopravu Karel Janeček s tím, že blokádu silnice ze strany spolku považuje za neopodstatněnou a neúčelnou.

Mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová včera uvedla, že kraj také nesouhlasí s některými argumenty členů sdružení Obchvat Náchoda, o nichž jsme podrobně informovali ve včerejším vydání. Kraj se také brání nařčení nespokojených obyvatel, že nic v této záležitosti nedělá a nejedná s nimi.

„Realizaci každé stavby předchází celá řada procesních úkonů, které není možné urychlit. Blokáda silnice postihne projíždějící řidiče, kteří nemají se současným stavem nic společného, ale přípravu přeložky neurychlí. Předsedu Spolku Obchvat Náchoda jsem písemně informoval o stavu příprav, vyzval ho k odvolání pátečního protestního shromáždění v Malém Poříčí a nabídl jsem mu osobní jednání za účasti vedení SÚS Královéhradeckého kraje (správa a údržba silnic, pozn. red)," dodal Karel Janeček.

Aktivisté chtějí dnes upozornit na to, že stavba silniční přeložky je potřebná, mohla by se už začít stavět a není nutné čekat na obchvat města, jehož příprava se vleče už mnoho let a stále nemá potřebná povolení.

Jak informoval Michal Friček z tiskového oddělení krajského úřadu, Královéhradecký kraj s výstavbou přeložky nynější silnice II/303 z Náchoda do Hronova stále počítá. Potvrdil také, že na její stavbu je vydáno územní rozhodnutí a je vykoupena část pozemků.

„Termín zahájení výstavby téměř čtyřkilometrového úseku zatím není možné stanovit, protože tato stavební akce navazuje na obchvat Náchoda, který připravuje Ředitelství silnic a dálnic. Bez napojení na přeložku silnice I/33 by byla krajská investice ve výši zhruba 400 milionů neefektivní a velice neekonomická," uvedl Michal Friček z tiskového oddělení krajského úřadu.