Asi největší dobrodružství čeká na starostku Police nad Metují Idu Jenkovou. Už příští pátek odletí s partou přátel až na dalekou Aljašku. Čeká ji nejen měsíční odpočinek, ale i poznávání tohoto poloostrova na severozápadě Severní Ameriky. „Budeme se toulat a čerpat sílu v drsné přírodě. Přespíme pod stany v divočině nebo ve srubech, jídlo budeme připravovat na vařiči. Plánujeme zlatokopeckou cestu i návštěvu několika národních parků," těší se starostka.

Dobrodružství ano, ale žádné riskování

Do odlehlých částí se prý vydávat nebudou. „Dobrodružství ano, ale žádné riskování. Je tam hodně medvědů," míní Ida Jenková, která předloni podnikla podobnou výpravu do Nepálu. Právě tam vznikla myšlenka, že další cesta povede na Aljašku. „V týmu máme i lékařku, která o nás v případě potřeby pečuje," říká starostka. Před odjezdem čeká Idu Jenkovou ještě spousta neodkladných pracovních povinností.

To náchodský starosta Jan Birke ještě před nedávnem básnil o plánované dovolené v Turecku, kde si měl stejně jako vloni užívat moře, sluníčka a dobrého jídla. Spolu s rodinou měli odletět uplynulou sobotu. Bohužel, nakonec to dopadlo jinak. Vzhledem k pracovnímu vytížení musel zůstat doma a rodina odjela bez něho.

„Důvody, proč jsem neodjel, byly tři. Komplikace ohledně komunikací v příměstských částech Náchoda, neodkladná příprava některých drobných investic a moje hlasování o důvěře vládě," vysvětluje Birke a dodává: „Moje zlatá žena to pochopila. Dovolenou bych ale potřeboval, jsem strašně unavený." Není ani jisté, zda starosta zavítá alespoň za maminkou na Šumavu. „Pokud to dopadne, jel bych maximálně na víkend," lituje.

Odložil hodinky, nevěděl den ani čas

S dovolenou je letos tak trochu nespokojený i jaroměřský starosta Jiří Klepsa. „Tentokrát bylo tolik práce, že jsem stihl jen jednu dovolenou, což považuji za naprosto nedostačující a nevyhovující," posteskl si Klepsa. Nicméně jedno dobrodružství už má za sebou. „S vynikajícími kamarády a v rámci rodiny jsme se vydali v druhé polovině července v obytném voze do belgických Arden. Bylo to doslova boží," vzpomíná s nadšením.

Navštívili Normandii, Le Mont-Saint-Michel, Paříž a mnohá další místa. „Bylo to fantastické. V kempech jsme měli vše potřebné, nic nám nechybělo. Dokonce jsem druhý den dovolené odložil hodinky a nevěděl jsem den ani čas," prozrazuje se smíchem. V příštím roce se prý bude snažit opět dodržet rytmus čtyř dovolených.

Starostka Meziměstí Eva Mücková je na dovolené právě v těchto dnech, a to v Bedřichově v Jizerských horách. „Sedím v tramvaji, jedeme na Ještěd," odpověděla včera dopoledne do telefonu. Na Liberecku se rekreuje a užívá si aktivní odpočinek na výletech. „Navštívili jsme muzeum výroby hraček, botanickou zahradu a poznáváme okolí," prozradila. Dovolenou u moře Eva Mücková nevyhledává. „Dáváme přednost Čechám. Ještě mě čeká týden dovolené v Meziměstí a na podzim se opět vydáme někam po naší vlasti," plánovala.

Výlety, zahrádka i pracovní povinnosti

Svou dovolenou si momentálně užívá i novoměstský starosta Petr Hable. „Podnikáme s rodinou menší výlety, pracuji na zahrádce a provádím drobnou údržbu u rodičů na chalupě," říká starosta. Do teplých krajů se nechystá a ani ve svém volnu nezapomíná na pracovní povinnosti. „V pondělí jsem byl na zasedání rady města. Nevyhnutelné pracovní záležitosti vyřizuji i o dovolené," přiznává.

Starostka Hronova Hana Nedvědová si týdenní dovolenou u Černého moře vybrala už v červnu. „Musela jsem jet v tomto období, protože poté vrcholí přípravy na Jiráskův Hronov, který se koná právě v těchto dnech. Proto nyní chodím do práce i o víkendech," směje se a dodává, že jsou to velmi příjemné pracovní dny.

Pokud by to prý vyšlo, ráda by se podívala k moři ještě v září. „Slunce mě vždy nabije a dodá mi potřebnou energii," pochvaluje si.

Stejně jako v loňském roce tráví broumovský starosta Milan Kotrnec dovolenou s rodinou na Broumovsku a u syna v Hlavňově. „Vystačím si s okolím, je tu všude krásně. Děláme krátké výlety, jezdíme na kole. Je to lepší, než chodit pěšky. A protože se v tom horku nedá příliš pracovat, mám alespoň čas přečíst spoustu knih," tvrdí spokojeně starosta. Myšlenkám na práci se nevyhne ani o dovolené, kterou musel dokonce i na jeden den přerušit, aby vyřídil pracovní záležitosti.

Denně i deset pracovních hovorů

To českoskalický starosta Tomáš Hubka letos moc dovolenou neměl. „Byl jsem jen týden na chalupě s vnoučaty a zvířectvem. Každý den jsem měl minimálně deset pracovních hovorů. Příště si telefon vypnu asi úplně," říká odhodlaně a dodává, že se chystají ještě s manželkou za teplem, ale pravděpodobně až v září.

Slunce, moře a pohodovou atmosféru chorvatské Podgory si před nedávnem spolu s manželkou užíval starosta Červeného Kostelce Petr Mědílek. „Opaloval jsem se, odpočíval a čerpal energii. Jezdím na toto místo velmi rád a dokonce mě tam místní lidé už znají a zdraví mě," prozrazuje se smíchem. Nyní je opět v pracovním nasazení. „Připravuje se 59. ročník Mezinárodního folklorního festivalu a zahájení školního roku, práce je dost," dodává.

Starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs už má částečně po dovolené. Byl v Českém ráji. Zbývající volné dny stráví na chalupě a v klidu při domácích pracích.