Původně neměl americký konvoj v Náchodě ani zastavovat. Protože na něj ale čekaly stovky lidí, nakonec druhá a třetí část konvoje, který přijel z Polska, na hranicích zastavila. V tom okamžiku, vojáky ihned obklopili přihlížející lidé, kteří tento moment využili k prohlídce techniky a také k pozdravení se s vojáky.

„Jsem přímo nadšený. Jsem rád, že na hranicích zastavili, a tak jsem si prohlédl techniku, pozdravil se s vojáky a na památku také vyfotil. Mám radost, že jsou tady. Je škoda, že jen projíždějí. Byl bych rád, kdyby tady zůstali," svěřil se třeba Ondřej Hůlek.

Vojáci dokonce seskákali z transportérů a ochotně všem zájemcům pózovali při fotografování.

Konvoj amerických vojáků se vracel ze cvičení NATO v Pobaltí na svou domovskou základnu v Německu. Rozdělen byl na tři části, aby v celku nezablokoval dopravu. První voj projel Náchodem už v 10.36, tedy tři čtvrtě hodiny před tím, než bylo plánováno. Proto byly u silnice jen desítky lidí. Když o hodinu déle projížděla druhá část konvoje, vítaly ji už stovky lidí podél trasy. Postávaly i jinde na trase, nejen v Náchodě, ale třeba i v Jaroměři.

Mnozí lidé podél cest jásali a mávali, přinesli i české a americké vlajky, které zcela zastínily malé hloučky protestujících.

Třeba u hraničního přechodu se snažilo dát svůj nesouhlas najevo několik jedinců transparenty a vykřikováním hesel. Provolávali například: „Pouští NATO rakety na ženy a na děti." Jednotlivci vyvolávali do tlampače nejrůznější hesla, chtěli blokovat průjezd vojáků. Asi desítka členů patřila k Občanskému sdružení Akorn z Prahy.

Na Pražské třídě v Náchodě zase postával s transparenty hlouček příznivců komunistické strany. Komunisté v Náchodě totiž svolali na neděli protestní shromáždění, a to podél celé trasy na průjezdu městem. Měli na transparentech například nápisy, že nechtějí válku, ale mír.

Průjezd vojenských kolon však odpůrci nikde nezkomplikovali. Výjimkou byl ale jeden muž, který při průjezdu třetí části konvoje na hranicích v Bělovsi chtěl kolonu zastavit.

„Neuposlechl výzvy policisty při průjezdu a dopustil se přestupku. Blokoval průjezd kolony, když se jí pletl do cesty," sdělila mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Tento incident byl však ojedinělý. Byť občas si mezi sebou příznivci a odpůrci konvoje vyměnili názory nebo nelichotivé urážky, většinou je okamžitě uklidnili členové antikonfliktního policejního týmu, kteří mezi nimi postávali.

Konvoj na trase přes hraniční přechod s Polskem v Náchodě Američané rozdělili do tří částí, aby na silnici co nejméně omezil ostatní dopravu. Tři skupiny konvoje jely za sebou zhruba v hodinových odstupech. Celkem přes Náchod do Pardubic zamířilo 39 vozidel zřejmě se 135 vojáky. Náchodem projely jak mnohatunové obrněné vozy Stryker, tak několik nákladních aut a vozů Humvee.

Redaktor Deníku, který jel s konvojem z Náchoda do Pardubic, sdělil, že američtí vojáci si cestu pochvalovali a byli rádi, že jim lidé mávají a vítají je. Kolem silnic jich skutečně postávaly tisíce. Lidé Američany skutečně vítali radostně, a to i americkými a českými vlajkami a jásotem.