„Pistolníka“ Vladimíra Drymla čeká těžký den.

Krajští zastupitelé chtějí jeho odvoláním ze všech funkcí uzavřít kapitolu skandálů „východočeského Ratha“, jak je Dryml přezdíván. Když po několika výzvách, a to i z Lidového domu, neodstoupil sám, zařadil jeho sesazení hejtman Lubomír Franc hned jako první bod jednání.

Na post prvního náměstka se po Drymlovi posune dosavadní „druhý“ náměstek Josef Táborský (ČSSD), žezlo radní pro zdravotnictví převezme dosavadní šéfka zdravotního a sociálního výboru krajského zastupitelstva, 48letá hronovská lékárnice Jana Třešňáková (ČSSD).

A podle koaličních dohod konečně získají své náměstky i lidovci a evropští demokraté. Jedním bude Vladimír Derner (KDU–ČSL), druhým Helmut Dohnálek (SNK–ED).

Novým předsedou zdravotního výboru zastupitelstva se má stát lidovec Jiří Veselý. Narozdíl od Třešňákové, která za to brala plat, bude nyní tato funkce už neuvolněná.

„Novými náměstky za SNK–ED a lidovce vlastně jen naplníme koaliční dohodu. Ta byla uzavřena s tím, že oba budou zvoleni později. Důvodem bylo to, že v listopadu nepanovala úplná shoda na jejich jménech,“ uvedl včera hejtman Franc.

Ale co vůbec čekat od nové radní pro zdravotnictví Třešňákové? Z programového hlediska žádné překvapení, jiná bude však forma. „Asi se budu chovat jinak a používat jiné metody než pan Dryml. Například určitě nebudu podnikat přepadové noční kontroly v nemocnicích,“ řekla Třešňáková.

Zdravotnický výbor, kterému doposud velela, se už před dvěmi týdny jasně postavil proti jakémukoli převodu vrchlabské nemocnice pod kraj, který prosazuje Dryml. Proti koupi i proti pronájmu.

Dryml, který má podporu už jen své domovské organizace ČSSD ve Vrchlabí, chystanou rošádu v krajské vládě tvrdě zkritizoval. „Franc je slabý hejtman,“ prohlásil s tím, že krajská ČSSD novými posty náměstků ustupuje středovým koaličním partnerům i ze svého volebního programu. Zpochybnil také kompetentnost svého nástupce na pozici 1. náměstka hejtmana – Táborského, který má podle Drymla máslo na hlavě z dob jeho starostování v Kopidlně.

Pro odvolání Drymla bude vedle koaličních partnerů hlasovat nejspíš i opoziční ODS a možná i komunisté. Otázkou však je, zda zvednou ruce pro všichni sociální demokraté.

Jak bude vypadat obměněná krajská vláda

hejtman: Lubomír Franc (ČSSD) – kriz. řízení a integr. záchr. systém

1. náměstek: Josef Táborský (ČSSD) – ekonomika a zahraniční vztahy
2. náměstek: Vladimír Derner (KDU–ČSL) – oblast majetkoprávní
3. náměstek: Helmut Dohnálek (SNK–ED) – reg. rozvoj, územní plánování

řadoví radní:

Jana Třešňáková (ČSSD) – zdravotnictví

Josef Ješina (ČSSD) – doprava a silnice

Jiří Nosek (ČSSD) – školství a kultura

Jan Tippner (ČSSD) – životní prostředí a zemědělství

Miroslav Uchytil (KDU–ČSL) – oblast sociální