Nad Vladimírem Drymlem se stahují mračna. Odvrátila se od něj už většina spolustraníků. Poslední vykřiční udělal hejtman kraje Lubomír Franc, který svého kolegu z krajské vlády v pondělí 5. ledna poprvé přímo vyzval k rezignaci.

V sobotu tak radikální ještě nebyl. Franc Drymla oficiálně vyzval, aby opustil jak post prvního náměstka hejtmana, tak i radního pro zdravotnictví. Funkce má složit před zítřejší schůzí krajské vlády – Rady Královéhradeckého kraje.

„Pan doktor Dryml byl dosud velice schopný politik a jeho odborné schopnosti v oblasti zdravotnictví jsou mimořádné. Zveřejněná mediální kauza však přinesla velmi závažná zjištění o jeho osobním selhání, kterého by se politik v takto vysokých funkcích neměl dopustit. V očích veřejnosti by mohla budoucí rozhodnutí krajské rady v případě jeho setrvání působit značně nevěrohodně,“ uvedl Franc.

Příští rozhodnutí krajské vlády v krajském zdravotnictví se totiž podle France „musí opírat o nezpochybnitelnou a legitimní autoritu jejího gestora“. A tato autorita a nepošpiněná pověst nebude s Drymlem zaručena.

Paroubku, a jak to bylo u Kočků?

Dryml ale odstoupit nehodlá, jak v pondělí 5. ledna zopakoval. Paroubkovi dokonce v rozhovoru pro server novinky.cz vzkázal, že „ho také nevyzýval, aby také odstoupil, když byl případ Kratatice nebo když bylo střílení u Kočků.“

Reagoval tím na sobotní Paroubkovu výzvu k rezignaci a vystoupení ze senátorského klubu ČSSD. Na něm se bude ze skandálu zpovídat ve středu.

Franc odmítl spekulace, že se hradecké ČSSD aféra hodí jako dobrá záminka, aby „neřízenou střelu“ a stranického rebela Drymla odstavila.

Oficiální stranické linii se Dryml vzepřel už po volbách, při koaličním vyjednávání, kdy odmítal uzavření středolevé koalice a sám se tlačil na funkci hejtmana. „Ne, já jsem s ním žádné nevyřízené účety neměl. Jde pouze o to, že kauza a zveřejněné Drymlovy výroky o využívání veřejných peněz poškozují ČSSD. Já si nemyslím, že Dryml spáchal trestný čin. Ale udělal hrubou politickou chybu, kvůli které by se mohla stát nedůvěryhodná celá krajská vláda,“ dodal Franc.

Například právě o Orgoníkové Dryml dříve veřejně prohlašoval, že „lže“ a „cintá“.

Když se jí Deník před Vánoci zeptal, zda se za Drymla hradecká ČSSD nestydí, odpověděla: „Bez komentáře.“ Nyní se Orgoníková nechce vyjadřovat a čeká na oficiální stanovisko strany.

Za Drymla se nepřímo postavil šéf vrchlabské organizace ČSSD, jejímž je členem.

Všetečka, Dryml a spol.: Hry s čísly

Dryml je hrdina, který se snaží odkrýt špinavé hry v zákulisí krajského zdravotnického holdingu, které s ODS hrála i ČSSD. A sociální demokraté se proto snaží Drymla zbavit.
I takové spekulace zaznívají kolem aféry hradeckého vicehejtmana. „To je směšné, byl jsem čtyři roky zastupitelem a neumímsi představit, že by někdo z ČSSD měl vliv na holding. To neměli ani mnozí krajští radní,“ tvrdí nový hejtman Lubomír Franc.

Stejně tak zaznívají hypotézy přesně opačné. Zdravotnický náměstek Dryml má být spřažen s dosavadním šéfem holdingu Rostislavem Všetečkou (ODS), z prodeje soukromé vrchlabské nemocnice kraji mu navíc půjdou na účet tučná procenta provize.

Dryml je stále ředitelem špitálu.

Tyto pochybnosti jsou však nastolovány neuvěřitelnými hrami s čísly. Podle bývalého vedení kraje (rozuměj Všetečky) hospodařil akciový holding krajských nemocnic se ziskem. Vymění se garnitura a ČSSD najednou přijde na to, že hospodaření je naopak ve ztrátě 200 milionů korun.

Tak kdo si dělá legraci?

„Ztráta nemocnic opravdu odpovídá tomu, co nastínil Dryml. Je tristní, že o hospodaření neměli ponětí ani radní či zastupitelé. Já sám jsem coby zastupitel předkládaným číslům o vyrovaném hospodaření nemocnic věřil,“ přiznal Franc. (kim)

O co v kauze hradeckého vicehejtmana jde Vladimír Dryml se podle záznamů zveřejněných MF Dnes snažil sehnat kompromitující materiály na šéfku krajské ČSSD, poslankyni Hanu Orgoníkovou.
Vedle ní chtěl zničit také Helmuta Dohnálka, šéfa evropských demokratů, se kterými je ČSSD v krajské koalici.
Dryml naopak tvrdí, že Orgoníková chce kompromitovat jeho.
Podle Paroubka je skandál ojedinělým selháním jedince a není obdobou kauzy v ODS poslance Moravy.

Autor: kim