Urážky, ironie, ale také věcná argumentace. Tak reagují čtenáři v internetové diskuzi na zdražování jízdného pro seniory v MHD v Hradci Králové.„Proč by měl 69letý důchodce něco platit a 71letý nic? Proč by měli důchodci mít levnější MHD, mají levnější jiné služby a zboží?,“ ptá se čtenář Bouše.

Některým lidem se nelíbí, že důchodci naříkají, že jim byla zvýšena cena jízdného v městské hromadné dopravě. Prý jezdí oproti ostatním i tak za „hubičku“. „Takhle může odpovídat jedině husa,“ útočí diskutující, podepsaná jako Johana, na jeden z příspěvků na webu. „Ať jim prodá každý měsíc třeba 10 jízdenek se slevou.

Důchodci totiž na rozdíl od pracující maminky, která jim mimochodem přispívá ze své hrubé mzdy na důchod, do práce nedojíždí,“ argumentuje Bouše. Čtenář, který se označil jako „skeptik“, oponuje: „Důchodci nadpracovali o neplacených sobotách alespoň nějakou úlevu ve stáří. Dnešní mládež nezvedne ani vlastní oharek z cigarety a pouze naprázdno žvaní o chlastu.“

Hádka se strhla také o to, zda lidé, kteří mají nižší plat než je průměrný důchod, málo pracují. „Maminka, která nemá plat ani jako průměrný důchod, buď zanedbala vzdělání, nebo málo pracuje. Jaký jednou bude mít důchod, když je na tom už dnes tak špatně,“ ptá se Jitka.

„Za minimální mzdu, tudíž nižší než průměrný důchod, pracuje na Moravě většina prodavaček, žen ve výrobnách potravin, šiček apod. Jsou to ženy s výučním listem, nikoliv tedy se základním vzděláním. Máte dojem že pracují málo? V tom případě vřele doporučuji některou oblast vyzkoušet. Chyba bude asi jinde,“ odmítá rychlé soudy diskutující Nikola.

Celou diskuzi i článek, který ji rozpoutal, si můžete přečíst

KDYŽ KLIKNETE ZDE