Oprava za 58 milionů korun

Celkové náklady na kompletní rekonstrukci, která začne každým dnem, jsou vypočítány na 58 milionů korun a z toho 48,5 milionů korun se bude hradit ze získané dotace.

Obecní dům stojící na náměstí býval kdysi jeho dominantou, dnes je již ve značně zchátralém stavu a jeho prostory jsou nyní využívány pouze Českou poštou a restaurací, která v současné podobě již nevyhovuje přísným hygienickým podmínkám.

Zhruba za rok – termín dokončení je plánován do konce září 2010, vznikne v prostorách obecního domu velký víceúčelový sál s příslušenstvím a zázemím, nová knihovna s čítárnou, informační centrum, nové spolkové místnosti, které budou využívány zejména aktivně činnými spolky a kluby působící v katastru městyse, současné době se přizpůsobí i restaurace a zpět se vrátí i vedení obecního úřadu, které se pro havarijní stav muselo přestěhovat do vedlejší budovy. Uvolněné prostory budou nabídnuty firmám a podnikatelům pro rozšíření služeb v městysi.

„Všichni na úřadu máme velkou radost, že se nám po mnoha peripetiích podařilo získat dotaci a můžeme se pustit do dlouho plánované rekonstrukce. Nejenže dojde k zhodnocení majetku městyse ale budova Obecního domu zlepší i celkový vzhled náměstí.

Velké Poříčí se tak dočká důstojného víceúčelového sálu, kde se budou moci konat například plesy, výstavy, koncerty a další společenské akce,“ těší se starosta Josef Král.

Spolkové místnosti budou pravidelně využívány dětmi ze Základní a Mateřské školy a ostatními spolky jako například skauty, rybáři, myslivci, členy TJ, ale i Klubem seniorů nebo ČČK. Na úrovni bude i kompletně zrekonstruovaná restaurace, která bude vybavena tak, aby vyhovovala současným předpisům a mohla hostům nabídnout i teplá jídla.

„Nevyčíslitelným, avšak velmi důležitým efektem rekonstrukce Obecního domu je posílení sounáležitosti obyvatel městyse s místem kde žijí a vychovávají své děti. Teď už jen nezbývá než doufat, že se nevyskytnou žádné větší problémy a budova bude podle plánu hotova a koncem příštího roku předána do užívání,“ řekl Deníku starosta městyse Josef Král.

(Jiří Mach)