„Jedny z nejdůležitějších okamžiků ve svém životě, chvíle konce lidského života zde na zemi a přechod k setkání s novou „Skutečností" nám svěřilo v průběhu dvaceti let téměř 7700 pacientů a jejich rodin," uvedl při dni otevřených dveří, které hospic ke svému výročí pořádal, Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec.

Významným krokem vpřed bylo zahájení poskytování náležité komplexní péče navazující nejen na biologické, ale i psychologické, sociální a spirituální potřeby těžce nemocného. Tyto potřeby dříve stávaly často na okraji zájmu.

Personál hospiců po řadu let také usiluje o ochranu zájmů těžce nemocných, kteří sami už nemají možnost ani sílu se o svá práva na kvalitní péči dovolávat. Dnes už je jasné, že lze poskytovat těmto nemocným kvalitní všestrannou péči při zachování lidské důstojnosti.

„Velké díky patří všem, kteří o nemocné pečují, a to nejen v našich zařízeních, ale všude, kde je poskytována hospicová péče. Díky patří také těm, kteří tuto péči podporují svojí dobrovolnou prací, svými prostředky i duchovními dary. Je možné říci, že skutky lásky, jsou stopou, která přináší své ovoce a může být motivací pro další generace," poděkoval Miroslav Wajsar.

V průběhu dvaceti let vzniklo v Česku dalších šestnáct hospiců a je zde rozvíjena také domácí hospicová péče. To je síť mobilních hospiců, která by měla navazovat v dosažitelné vzdálenosti na lůžkové hospice.

Hospic v Červeném Kostelci je ale stále modelové zařízení, které jako jedno z mála má kromě lůžkového hospice i ambulanci paliativní léčby, kompletní tým mobilní hospicové péče a dobře vybavenou půjčovnu pomůcek potřebných v domácnostech pacientů. Své služby se v hospici snaží také neustále rozšiřovat. Vše je ale otázkou financí.

Slavnosti „Stopy za námi aneb 20 let prvního českého hospice" se účastnili osobnosti paliativní péče, které se zasloužili o vznik hospice a stáli na jeho samém počátku.

Byli to Marie Svatošová, zakladatelka hospicového hnutí v ČR, Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové, Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec a Jan Král, primář Hospice Anežky České.

Požehnaná myšlenka těchto několika odvážných a houževnatých lidí se uskutečnila a zásadně změnila život nemocných v závěru jejich života.

Slavnost, která se nesla v duchu vděčnosti a poděkování, vyvrcholila děkovnou mší svatou, kterou celebroval Mons. Josef Kajnek, světící biskup královéhradecký.