Dvoumetrový monumentální znak města z proutí, umístěný ve středu velikého sálu Společenského centra, ale i chrámový betlém z kostela Nejsvětější Trojice na jevišti se staly hlavními taháky letošní 12. regionální výstavy Betlémy z kraje Orlických hor.

Když studenti Floristické školy v Hradci Králové vyráběli pannu na jelenu z proutí z Vrbice, nemohli tušit, že jejich výrobek se stane dominantou nejnavštěvovanější akce Rychnova nad Kněžnou. „Je to skutečně tak. Když mluvím s mnohými návštěvníky a nebo sleduji jejich chování, rychnovský znak je většinou první zastávkou, kterou si každý fotí. Pozornosti samozřejmě neuniknou betlémy, kterým je výstava zasvěcena, ale dominanta ve středu sálu každého přitahuje,“ uvedl hlavní organizátor Jan Tydlitát a nezapomněl připomenou ani další díla jako například chrámový betlém z kostela Nejsvětější Trojice z celkového počtu více než stovky exponátů.

Veliký zájem je i o kolekci mechanických kukaček a nástěnných bicích pendlovek z oblasti Tyrol, Schwarzwaldu a Švýcarska, které zde poprvé dokreslují zvukovou kulisu. „Již se prodali troje hodiny, které posloužily jako vánoční překvapení a další jsou zamluvené. Jejich počet stále doplňujeme o nové originální stroje,“ upřesnil a pozval na poslední dva dny výstavy. „V pondělí je připravený závěrečný doprovodný program, ale otevřeno bude i v úterý,“ dodal.