Letošním tématem soutěže byla „Extravagance přehlídkového mola". Pod rukama devatenácti studentů třetího ročníku se tak na hlavách modelek rodily výtvory z jejich bujné fantazie, kterým se meze nekladly. Důležité bylo nejen zvolit vhodnou modelku, ale také ji vybavit odpovídajícím oděvem a doplňky.

Na postupy práce dohlížela porota profesionálů, a to Lenka Daks, Michaela Kubíková, Renata Staňková a Jaroslav Prouza. Na nich také bylo vynést konečný verdikt.

„Všichni soutěžící měli účesy propracované a je vidět, že přípravu nepodcenili. Kvalita zpracování byla výborná a všichni se opravdu snažili. Bohužel těch extravagantních, což bylo tématem soutěže, moc nebylo. Většinou to byly účesy z kategorie plesových. Za všechny porotce ale můžu říci, že jsme s kvalitou a výkony spokojeni," zhodnotila soutěž předsedkyně poroty Lenka Daks.

Po dočesání a krátké poradě poroty přišlo na řadu s napětím očekávané vyhlášení pořadí. Všichni soutěžící netrpělivě očekávali, jak se jejich výtvor porotě líbil a zda obsadí některé z deseti míst, která se do hodnocení započítávala.

Mezi nejlepší se prosadila Adéla Onderčová, která obsadila třetí místo. Na druhém místě skončila Kateřina Sittová a vítězkou celé soutěže se stala Lenka Kaněrová.

Všichni vyhodnocení obdrželi diplomy a ceny, které do soutěže věnovali sponzoři, kteří se školou dlouhodobě spolupracují.

Vítězka se s účesem radila s mistrovou

„Mám opravdu úžasný pocit. Z vítězství jsem nadšená. Kde byl původní nápad už nedovedu říci. Inspiraci jsem trochu měla sama. Jak na to jsem se radila s naší mistrovou, ale finální výtvor už byl jen na mně a mé fantazii. S konečným účesem jsem ale spokojená," svěřila se vítězná Lenka Kaněrová.

S účesem i svojí kadeřnicí byla spokojená i její modelka. „Je to pěkné, na hlavě to ani moc nevadí a cítím se dobře. Lence se to povedlo a jsem spokojená s jejím výkonem," okomentovala vítězný účes modelka Veronika Pražanová.

Spokojená se svým výkonem byla i v pořadí druhá Kateřina Sittová, která čerpala inspiraci na internetu.

„Co přesně to znázorňuje nevím, je to prostě extravagance. Trochu mně pomohl web, ale jak to udělat už bylo jen na mně. Jsem spokojená a druhé místo je perfektní. Nečekala jsem tak vysoké hodnocení," prozradila Kateřina Sittová.

Pro modelku ale účes moc pohodlný nebyl a už se těšila až se vrátí ke svému tradičnímu stylu. „Účes je dobrý, ale moc dobře se v něm necítím. Hned to půjdu z hlavy odstranit. Domů v tomto účesu opravdu nepojedu. S výkonem své kadeřnice jsem ale spokojená. Určitě si druhé místo zasloužila," okomentovala majitelka stříbrného účesu, modelka Bára Klikarová.

Z třetího místa byla nadšená

Nadšená byla i Adéla Onderčová, která obsadila třetí místo. „S výkonem jsem velice spokojená. Vůbec jsem nečekala, že se umístím tak vysoko. Co ten účes vyjadřuje vůbec netuším. Částečně jsem se inspirovala na internetu, ale přidala jsem si k tomu něco ze své hlavy a prostě jsem to učesala. Moc jednoduché na zhotovení to ale nebylo. Několikrát jsem si to předem trénovala, tak při soutěži už jsem věděla jak postupovat. Hodně ale udělala tréma. Nakonec to vyšlo a jsem moc šťastná. Třetí místo je fakt super," jásala radostí Adéla Onderčová.

To její modelka se těšila, až to z hlavy odstraní. „Na hlavě to je dost těžké nosit, ale povedlo se to. Na běžné nošení to opravdu není, to by mně brzy upadla hlava. Kadeřnice je výborná, a na tu trému co měla, tak to zvládla super," pochválila svou kadeřnici modelka Kateřina Kůtková.

Studenty pochválil také ředitel školy

Spokojený byl ředitel školy Rudolf Volhejn, kterému se líbily nejen účesy, ale pochvaloval si i zlepšující se přístup studentů ke studiu.

„Jsem moc spokojený, a to zejména s vítězným účesem. Ten do školy přinesl zase něco nového, co jsme tady ještě neměli. Má to nejen technologickou, ale i vysokou výtvarnou hodnotu. Za sebe můžu říci, že jsem velice spokojený. Vítězka je taková nenápadná, ale výkon podala opravdu úžasný, už dnes patří do první ligy. Pochválit ale musím všechny, protože byla vidět veliká snaha a nikdo to nezanedbal," okomentoval soutěž ředitel školy.

Účast na kadeřnické soutěži je povinnou součástí výuky závěrečného ročníku oboru kadeřník na Střední škole Propagační tvorby a polygrafie ve Velkém Poříčí. Na soutěži se hodnotí především kvalita, složitost, provedení účesu a celkový dojem v souladu se zadaným tématem. Přihlíží se ale také na líčení modelky a vhodném oblečení ladícím s účesem.

Výsledky soutěže

1. Lenka Kaněrová
2. Kateřina Sittová
3. Adéla Onderčová
4. Bára Krejsová
5. Nikola Slánská
6. Hana Švábová
7. Aneta Vajsarová
8. Michaela Winterová
9. Jana Krtičková
10. David Jaček