Muzejní kousky

„Kromě tradičních loveckých zbraní a pistolí máme ve skladu i sběratelské rarity. Ty k nám přinesl jeden občan, který vlastní soukromé muzeum. Jde o dva těžké a čtyři lehké kulomety,“ komentoval amnesti Petr Kopecký, vedoucí rychnovského oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, které nahradilo původní inspektorát pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy v Rychnově nad Kněžnou. Jak doplnil, mezi nejtěžší zbraně patří těžký, vodou chlazený kulomet Steyr Schwarzlose a těžký kulomet vzor 37 ze Zbrojovky Brno.

„Nechybí zde ani lehký kulomet Zbrojovky Brno vzor 26, dva lehké kulomety německé výroby vzor MG 34 a MG 42 a lehký kulomet britské výroby Bren. Zatímco všechny předchozí kulomety mají ráži 7,92 Mauser, Bern 7,7 303 SSA BALL,“ upřesnil expetr na zbraně s tím, že jde o kulomety z období před druhou světovou válkou a během ní. Většina zbraní byla ve výbavě Stráže obrany státu (SOS) a nechyběla v našich pohraničních opevněních.

Na Rychnovsku doposud občané donesli 35 zbraní. Z toho osm loveckých zbraní, šest kulometů, samopal a dvacet pistolí (například Walther P38, Mauser P08 nebo Tokarev TT33). Všechny odevzdané zbraně jsou vyrobené do roku 1945 a přinesli je držitelé zbrojních průkazů.

Novela zákona

Od února 2009 nabyla účinnost novela zákona č. 119/2002 Sb. o střelných zbraních a střelivu, ve které je mj. v paragrafu 69 zakotvena amnestie na nelegálně držené zbraně. Zatím poslední podobná akce se uskutečnila od 1. ledna do 30. června 2003. Na Rychnovsku tehdy lidé přinesli téměř stovku zbraní.