„Naše poradna nabízí možnost pomoci při těchto potížích, ale staráme se spíš o nejtěžší případy. V současné době jsou jich pouze desítky,“ uvedl doktor Mrštík. Doplnil také, že málokdo dnes ví, že u dětí se nejčastěji jedná o vývojové poruchy učení, které jsou způsobeny zkříženou lateralitou, jež je vrozená.

Znamená to například, že žák, který je pravák, má ale dominantní levé oko a díky tomuto zkřížení se nemůže na učení soustředit. To však nelze považovat za klasickou poruchu učení a je potřeba, aby se dítě naučilo s tímto žít,“ vysvětlil. Podle jeho slov většinu potíží žáků už dokážou odstranit samotní učitelé ve školách. „Jsou na tyto případy proškolení, a i když je to pro ně práce navíc, dokážou to již perfektně zvládnout. Proto také pomáháme jen těm nejtěžším případům,“ doplňuje Václav Mrštík.

Pokud však rodiče hledejí alternativní způsob řešení, mohou se obrátit na speciální centra, která se zabývají formami doučování. „V úvodním pohovoru se snažíme odhalit problém a jeho hloubku. Poté sestavíme program přímo na míru dítěti. Každý totiž má své tempo,“ řekla Veronika Taláková z centra Basic, jež se doučováním zabývá.

Doplnila, že je důležité, aby dítě mělo vlastní cíl, proč se v učení zlepšit. „Používáme praktické metody učení a speciální studijní technologii. Základem je, aby se dítě naučilo učit a odstranilo bariéry, které mu v tom brání. Může to být i obyčejné slovo, kdy neví co znamená. To potom může vést ke ztrátě pozornosti a vzniku problému,“ uzavírá.