Takoví spolužáci z maturitního ročníku 1954 si přiťukli, aby se zase za rok ve stejném počtu sešli. Někteří jiní totiž už takové štěstí nemají, například z jednoho z ročníků, prvního, který na českém gymnáziu maturoval, zůstala už prý jen jediná absolventka. Jak sdělila Miloslava Pavlíková, to absolventi z roku 1954 mají krásnou tradici. V Broumově se schází každý rok a mají sešlost u jednoho jejich spolužáka, kde si dají oběd, kávu a vzpomíná se. Ke vzpomínání využili právě i sobotní setkání.

„Když je člověk mladý, tak je všechno krásné. Ty vzpomínky jsou úžasné," usmívala se Miloslava Pavlíková. Na škole studovala v poválečném období. „Kantoři sem přišli spíše z donucení, takoví mladí, o něco málo starší než my. Chodili jsme na výlety, ten kraj tady nikdo moc neznal. Na školní výlety jsme jezdili třeba i dvakrát, třikrát. A vzpomínat na výuku? To je pořád stejné. Myslím si, že v tom žádný velký rozdíl není," uvedla Miloslava Pavlíková.

Do školy zavítaly desítky absolventů. Z některých jsou lékaři, z jiných vědci, další patří k osobnostem kulturního a společenského života, jiní působí na vedoucích pozicích, zastávají funkce starostů, zkrátka ani výčet by nestačil na to, kde řada absolventů působí či působila.

Přišli třeba i dřívější učitelé. Byl mezi nimi i Jan Čížek z Okresního archivu v Náchodě, který zde učil v letech 1988 až 1991.

„K tomuto ústavu mě pořád pojí poměrně silné pouto, protože jsem se tady setkal s fantastickým kolektivem, který mě přijal mezi sebe jako sobě rovného a dodnes si toho moc vážím. Tento vztah nám vydržel dodnes, i když jsme se na dlouhou dobu rozešli a každý působí někde jinde. Mor rád na první štaci ve svém profesním životě vzpomínám, budu na to vzpomínat do smrti a vždycky se rád do broumovského gymnázia budu vracet," řekl Jan Čížek.

Mezi absolventy byla i Anna Týfová z Martínkovic, která maturovala v roce 1970. V ročníku jich bylo původně skoro čtyřicet, tak je rozdělili na dvě třídy. Do některých hodin, kde byli přísní profesoři, si prý nikdo nedovolil přijít nepřipraven. „Škola byla přísná, ale koho pustili k maturitě, tak to všichni udělali," sdělila Anna Týfová, která po gymnáziu pokračovala studiem vychovatelství. Dodala: „Gymnázium nás připravilo dobře."

Nejprve si účastníci mohli prohlédnout školu, a pak vyrazili do průvodu. Současní studenti vyrazili v přestrojení za mafiány, sportovce, v županech či v zimním odění s lyžemi. Když se všechny ročníky vyřadily na náměstí, vytvořily pořádný dav. Pak následovaly proslovy.

Ředitel školy Karel Výravský připomněl, že gymnázium patří k Broumovu už 700 let a z toho 70 let jako české gymnázium. Dříve totiž gymnázium existovalo při zdejším klášteře a zřejmě zde bylo založeno jako třetí nejstarší v Čechách. České gymnázium bylo zřízeno před sedmdesáti lety.

„Naše škola přestála časy dobré i zlé a dnes už jako jediná v Broumově a okolí poskytuje mladým lidem středoškolské vzdělání," uvedl Karel Výravský. Výuka a nároky jsou podle něj stále stejně náročné, ale broumovské gymnázium se od jiných škol může odlišovat vstřícnou atmosférou. Sází se tady na zdravý rozum, lidskou blízkost a cit. A nezbytným předpokladem kvalitní školy jsou kvalitní a dobří učitelé i žáci. „A ty broumovské gymnázium má," dodal Karel Výravský.

Připomněl, že škola slavila do soboty celkem pětkrát 20, 25, 50, 60 a 66 let. „A těch společenských kotrmelců, co naše škola zažila. V padesátých letech jsme budovali socialismus, abychom mu v letech šedesátých mohli dávat lidskou tvář. V sedmdesátých letech jsem budovali rozvinutý socialismu, abychom ho na konci osmdesátých let definitivně pohřbili. V devadesátých letech jsem bojovali za humanitu a věřili, že pravda a láska musí zvítězit, aby se z nás dnes stali technokraté, kteří už vlastně ani neví, za co bojují," řekl Karel Výravský.

Uvedl také, že když se po čase podívá do minulosti, to, co připadalo nesmyslné či nespravedlivé, nějaký smysl mělo a bylo toho nakonec zapotřebí třeba i pro dobro věci. „Je dobré smířit se s tím, že všechny věci v život nějaký smysl mají, jen je někdy těžké ho najít," uvedl Karel Výravský.

Po proslovech už následovala volná zábava ve škole, trvající do noci.