Jednotka dobrovolných hasičů v Meziměstí má důvod k radosti. V minulých dnech si převzala do užívání úplně nový a kompletně vybavený zásahový automobil Mercedes Benz Sprinter.

„Bylo jisté, že hasiči nový automobil potřebují, a tak začalo pátrání, kde na to sehnat finance. Zkoušela jsem najít nějaký vhodný dotační titul. To se ale nepodařilo, tak jsem se obrátila na Královéhradecký kraj. Tam se počátkem loňského roku podala žádost o dotaci pro výjezdovou hasičskou jednotku. Koncem loňského roku přišla z kraje dobrá zpráva, kde jsme se dozvěděli, že nám přispějí 700 tisíc korun," řekla starostka Meziměstí Eva Mücková.

Na základě toho byla zveřejněna nabídka na dodavatele. Ti se přihlásili dva a začátkem roku byla uzavřena smlouva s firmou, která podala výhodnější finanční nabídku. Podvozek automobilu byl dodán z Německa a dodavatelskou firmou byl automobil podle požadavků jednotky kompletně vybaven.

Vozidlo má kompletní výbavu

Vozidlo je kompletně vybaveno na jakýkoliv zásah, než na místo přijede cisterna. S touto výbavou je jednotka připravena zasáhnout jak při požáru, tak i při živelných pohromách. Vybavení neobsahuje hydraulické vyprošťovací zařízení, to mají k dispozici profesionální hasiči v Broumově.

Celkové náklady na vozidlo byly 1 376 980 korun. 700 tisíc korun poskytl kraj a 350 tisíc korun šlo z rozpočtu města. Zbytek peněz se sehnal od sponzorů.

Sponzoři pomohli se zaplacením

„Finanční částkou přispěla také řada sponzorů, kterými byly především místní firmy. Přispěly také dvě obce, a to Hynčice a Vernéřovice, které jsou na pomoc při zásahu na našich hasičích závislé. Částku se podařilo téměř kompletně dát dohromady. Chybí doplatit 27 tisíc, ale to už se snad podaří sehnat. Máme z toho radost jak my na úřadě, tak i jednotka hasičů. Staré vozidlo už opravdu dosloužilo a náhrada byla nutná. Hasiči jsou nyní vybaveni kvalitně a jsou schopni plnit své povinnosti při zásazích," dodala starostka.

Zásahové vozidlo Mercedes Benz Sprinter nahradilo vozidlo Ford Transit, který byl zakoupen v roce 2004 v bazaru už jako ojetý a bylo to provizorní řešení jako náhrada za vysloužilou Avii. Ford už dosloužil také a po technické stránce byl nevyhovující. Jeho náhrada tak byla opravdu nutná.

NOVÝ ZÁSAHOVÝ AUTOMOBIL si slavnostně převzali do užívání dobrovolní hasiči v Meziměstí.

Jiří Mach