Zastupitel Jan Ježek navrhl o vyhlášce vůbec nejednat. „Není dobré, aby město, když se s poměrně velkou publicitou rozhodlo, že hazard bude regulovat, následně vydalo vyhlášku, která to popře," zdůvodnil Ježek. Podle něj sice bude heren o něco méně než dříve, ale o to více peněz se v nich protočí.

Poslankyně a zastupitelka Soňa Marková uvedla, že by to chtělo se vzmužit a zůstat u původního záměru vymést hazard z města. Peníze z heren označila za špinavé. „Jsou velmi kontroverzní a musíme si říci, jestli se nám to vyplatí, protože následky pro společnost jsou mnohem závažnější, než co z toho získáme. Ochrana dětí atd. před patologickými jevy jsou tak závažné, že bychom se nad tím měli zamyslet," řekla Marková.

Někteří zastupitelé hovořili o tom, že vidí, jaké negativní jevy herny doprovází. „Otevírám si okno v noci a do tří do čtyř slyším, jak se nám to vrací z heren. I to je rušení a vede to ke kriminalitě," řekla zastupitelka Věra Vlčková a uvedla, že by se přikláněla k tomu herny zakázat. Zamlouval se jí však návrh zastupitele Rostislava Zeiska, který navrhoval vymezit hazard do oblasti u hranic a v nákupní zóně v Bělovsi. Ten však neprošel.

Zastupitele nepřesvědčil k úplnému zákazu hazardu ani vyléčený gambler, který před ně předstoupil. Vysvětlil jim, že pro gamblera je jedno, jestli je heren méně nebo více, ale pokud nějaké jsou, táhne ho to do nich. „Spousta hráčů to dělá automaticky. I když s tím bojují, závislost je natolik silná, že najednou sedíte u automatu a nemůžete si vzpomenout, kdy jste se rozhodl do herny jít," vysvětlil.

Podle náchodského starosty Jana Birke předcházela rozhodnutí zastupitelů velká debata. Výsledek označil za něco, co nemá vítěze.

„Sport se bez peněz neobejde"

Birke uvedl, že dřívější rozhodnutí, že město hazard zcela vykáže, se učinilo v době, kdy ještě nebylo jasné financování sportovních klubů a spolků. Později však vláda přenesla rozdělení peněz z hazardu ze státu na města. „My z těchto heren dostaneme peníze od státu, které obratem dáváme na sport. V momentě, kdy by herny nebyly žádné, tak některé kluby jako Sokol či Český svaz tělesné výchovy, které jsou odkázány vyloženě na financování města, nemají žádné financování od státu, tak by musely skončit," řekl Birke. Uvedl, že například vloni město muselo Sokolu pomoci, aby vůbec měl na uhrazení tepla.

Zastupitelé ze seznamu heren, kterým umožní dále existovat, vyjmuli hernu v Žižkově ulici. „Zrušili jsme hernu, která byla taková nejpalčivější, nejvíce volající do nebe, a to naproti základní umělecké škole," dodal starosta.

Město nechalo podle něj existovat ty herny, které se podpisem Kodexu chování provozovatelů sázkových heren zavázali, že budou dodržovat určité zásady. Například omezí lákající upoutávky. „Nechali jsem existovat dle našeho názoru nekonfliktní místa, která se domníváme, že z venku ani nevypadají příliš, že hernami jsou," dodal Birke. Připomněl, že když současná čtyřkoalice nastupovala na radnici, bylo ve městě 33 heren.

Nová vyhláška, která umožní existenci deseti heren, nabude účinnosti 10. července.

„Je to tak trochu ne vinou současné rady, ale jak je nastaven zákon, který říká, že si musí rozmyslet, jestli města budou mít peníze na sport, nebo je vezmou jinde," uvedl zastupitel Pavel Bělobrádek s tím, že postoj radnice chápe. Dodal, že však nemůže hlasovat pro to, aby herny, které způsobují tragédie lidí, ve městě zůstaly.

Zastupitel Rostislav Zeiska k otázce financí z heren a financování sportu mimo jiné uvedl, že by raději dal přednost morálce a oželel peníze na jednu opravenou komunikaci.