Neobvyklý geologický koutek, který vznikl v parku nedaleko náměstí, představuje horniny z Polické křídové pánve. Koutek má sloužit nejen místním lidem a turistům, ale i jako venkovní učebna pro nedalekou základní školu. „O geologické expozici místních hornin jsem uvažoval už před více než deseti lety," uvedl Jan Troutnar, vedoucí odboru investic, majetku a životního prostředí z polické radnice, v jehož hlavě se celý nápad zrodil.

Vztah ke kamenům zdědil po dědovi

„Můj děda byl důlní tesař v Příbrami, a já mám ze svých prázdninových cest a lítání po haldách ke kamenům zvláštní vztah," dodal Troutnar.

Jeho nápad zaujal i vedení města, a tak úředníci sepsali žádost o dotaci z Královéhradeckého kraje. Hned napoprvé sice neuspěli, avšak podruhé, když se některé věci doladily, jim byly peníze schváleny. „Dostali jsme padesát tisíc korun a mohli se pustit do práce," vypráví Troutnar. Horniny, které jsou v koutku rozděleny do celkem patnácti stanovišť, byly přivezeny z celého Broumovského výběžku.

„Cílem geologického koutku je seznámit návštěvníky s místními horninami a přiblížit jim hydrogeologický charakter Polické pánve," uvedla starostka Ida Jenková. Nápad zřídit „geokoutek" se líbí i místním lidem. „Je skvělé, že je to hned vedle dětského hřiště a zároveň i blízko školy," pochvaluje si Martin Šlehobr z Police.