Po pátečním „zahřívacím“ dnu Na Velkém náměstí se středověkým tržištěm, rytířským ležením, kejklíři, pouličními herci i večerním ohňovým průvodem se sobotní program odehrával v několika lokalitách historického centra. Žižkovy sady se staly místem konání dětské scény s divadlem a středověkými hrami i soutěžemi, v Šimkových sadech se zase zabydleli šermíři předvádějící rytířská klání na koních. Večer ozářil nebe nad Hradcem ohňostroj.

Místem konání hlavního programu byly tradičně Malé a Velké náměstí, kam odpoledne se svoji družinou přijela na koni i „královna Eliška“.

Na náměstí nemohl chybět ani tradiční účastník slavností, herec, moderátor a kuchař Ivan Vodochodský. Jako královský kuchař návštěvníkům nabízel různé lahůdky. „Letos tady máme domácí uzený bok, ale opravdu uzený, ne to, co se dnes prodává v obchodech. Slutečně prošel udírnou a na jazyku se úplně rozpadá. K tomu máme staročeskou jablečnou omáčku se zázvorem. Lidé u nás dostanou také jehněčí klobásky, staročeské bramboráky a spoustu dalších dobrot. Nechybí samozřejmě ani dobré pivo,“ řekl Ivan Vodochodský. Dodal, že recepty na jablečnou omáčku podávanou k masu i další staročeské laskominy získal ze starých kuchařských knih.

Atraktivní byly rovněž ukázky práva útrpného v podání dalšího z tradičních účastníků historických slavností, kata Pawouka. Návštěvníkům předvedl celý arzenál nástrojů sloužících kdysi k výslechům, mučení a popravám. „Jsou tady popravčí meče, gilotiny, lámací kolo, španělskou botu, drtiče lebek a další,“ uvedl Pawouk, který se předvádění mučidel věnuje osm let.

Na náměstí se předváděli také lidoví řemeslníci. „Máme tady ručně platené košíky, různé dekorace, vánoční ozdobičky, rámečky na obrázky, zrcadla, šperky,“ sdělila zástupkyně společnosti Zručně.cz Kateřina Lichtenbergová. Dodala, že největší poptávka je právě po špercích a košících.