Například už zítra 29. ledna od 13.00 do 17.00 hodin se chystá zápis do prvních tříd broumovských základních škol. Přijít by k němu měly povinně děti, které posledního srpna dovrší šesti let a také ty s odkladem školní docházky.

V Broumově se zapíše přes sto dětí

Zápis se uskuteční nejen v budově základní školy Hradební, a to v malé budově na Kostelním náměstí, ale i v budově Masarykovy základní školy v Komenského ulici a v Cihlářské v Broumově Olivětíně. S sebou je nutné vzít rodný list dítěte a občanský průkaz zákonného zástupce.

„Předpokládáme, že k zápisům by se mělo dostavit okolo sto patnácti dětí z Broumova a přilehlých obcí," informovala Gabriela Vytlačilová z broumovského městského úřadu. Dodala, že ve školním roce 2015 až 2016 se předpokládá otevření třech prvních tříd na Masarykově základní škole, z nichž dvě budou v ulici Komenského a jedna v Cihlářské ulici v Broumově Olivětíně.

„V základní škole Hradební budou tradičně otevřené dvě třídy," poznamenala Vytlačilová.

Dnes 28. ledna a zítra od 13.00 do 17.00 hodin se uskuteční zápis také do Základní školy v České Skalici. Ta na svých webových stránkách rodičům budoucích prvňáčků nabízí například informace, co by mělo jejich dítě zvládnout před vstupem do základní školy s tím, že je třeba mít na zřeteli, že zrání dítěte je nerovnoměrné, že každé dítě nemusí všech parametrů dosáhnout, ale může se k nim přiblížit.

Zápis v českoskalické škole se bude konat hravou a netradiční formou. „Na předškoláky čekají čtyři pohádková stanoviště, na kterých je budou doprovázet žáci pátých tříd. Ti se po dobu zápisu promění v pohádkové bytosti," prozradila ředitelka školy Zdeňka Vítová. Při plnění úkolů budou paní učitelky děti sledovat a zjišťovat, co už umějí. Za splnění úkolů si malí šikulové odnesou drobné odměny.

Princezny či Maková panenka

V týdnu po jarních prázdninách, ve dnech 11. a 12. února, plánují zápis také v Základní škole a Mateřské škole v Teplicích nad Metují, a to po oba dva dny od 13.30 do 17.00 hodin.

Také tam se to bude hemžit postavami z pohádek, za které se přestrojí žáci pátých a šestých tříd. „Princezny, čarodějnice, Robin Hood či Maková panenka provedou děti zápisem, aby se tolik nebály a ve škole se jim líbilo," řekla zástupkyně ředitele teplické základní školy Anna Válkyová. Děti si postupně vyzkoušejí také všechny druhy tabulí interaktivní, magnetickou i tu klasickou.

Podle zástupkyně ředitele by k zápisu mělo přijít přibližně šestadvacet dětí, z nichž některé možná dostanou odklad školní docházky.