Dohodla se proto, že společně vstoupí do operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko. „V rámci projektu má Kudowa–Zdrój již připravenou projektovou dokumentaci na rekonstrukci komunikace z Kudowy do Pstroužného, chodníků, zeleně i osvětlení. My bychom chtěli navázat na jejich projekt a na české straně v Malé Čermné zrekonstruovat místní komunikace, včetně chodníků a zeleně, vybudovat parkoviště v místě současné tržnice, opravit mosty, veřejné osvětlení a zrekonstruovat stávají hraniční přechod,“ vysvětlila starostka Hana Nedvědová.


Úprava přechodu by spočívala v jeho rozšíření na osobní dopravu a v případě nutnosti pro přejezd aut záchranného systému. Také by byla vybudována cyklostezka, jež by propojila polskou Czermnou se sítí cyklostezek na české straně.


„Mezi českou a polskou stranou již proběhla řada jednání. Nejprve jsme řešili, zda vůbec chceme vstoupit do společného operačního programu. Posléze jsme procházeli konkrétní možnosti spolupráce. Střídavě se scházíme v Hronově a v Kudowě. Poslední letošní schůzka bude v polovině prosince,“ dodala starostka. Zástupci obou měst se již shodli nejen na výše zmíněném projektu, ale i na dalších bodech spolupráce. „Chtěli bychom zvelebit obě knihovny v Hronově i v Kudowě a také se zaměřit na cestovní ruch a vydávání společných propagačních materiálů na aktivity mezi sportovci, hasiči, školami a podobně,“ popsala budoucí plány partnerských měst Nedvědová.