Tento závod pořádá Státní zdravotní ústav – dislokované pracoviště Hradec Králové – Náchod a zapojilo se do něj již tradičně Městské středisko služeb Oáza Nové Město nad Metují a po druhé v historii Justynka Hronov. Nejedná se však o žádný závod jednotlivců ani o vážné soupeření mezi domovy seniorů, ale o motivování obyvatel k aktivnímu pohybu a tím i k přispění zlepšení jejich kondice.

Soutěž odstartovala autorka nápadu Marcela Mathesová společně s ředitelkou Justynky Jitkou Ansorgovou a popřály soutěžícím hodně najetých kilometrů, nepřeceňování sil a hlavně radost z jízdy. Aby si některý z klientů nepřivodil nějaké zdravotní problémy, bude celý průběh soutěže pod dohledem rehabilitační pracovnice Dany Seidelové, která bude též zaznamenávat najeté kilometry. Celý soutěžní maratón potrvá do 31. října, kdy budou najeté kilometry jednotlivců sečteny a porovnány s výsledky všech zúčastněných seniorů. Najeté kilometry budou nasčítány, zakresleny do mapy a z místa, do kterého by kolektiv dojel, obdrží pohlednici s gratulací od Marcely Mathesové.

Vítězem se stane každý účastník, který se do tohoto projektu zapojí, zlepší si tak kondici a zjistí, že pokud chce udělat něco pro své zdraví, tak na věku opravdu nezáleží.

Jako první na pomyslnou trať vyrazila Božena Křížová, která se i přes značné pohybové problémy pustila do šlapání s elánem.

„Od minulého ročníku využívám jízdu na rotopedu pravidelně, podařilo se mi zredukovat svoji váhu, zlepšila se mi kondice, ale pomáhá mi to především po psychické stránce,ů pochvaloval si další člen soutěžního týmu Jiří Hornych.

(Jiří Mach)