V oficiální zprávě benátského parlamentu se píše, že výstava je dokladem skvělé spolupráce, která spojila Benátky a Prahu, region Benátsko a Českou republiku, země s odlišnou kulturou, avšak překvapivě blízké. Rovněž zmíněné výroky Italů, kteří mají s výstavou či palácem Ferro Fini co do činění, svědčí o italském přístupu.

Pak tu jsou další instituce, které byly osloveny, aby se podílely na organizaci či podpoře výstavy českého sochaře, která je bezesporu významnou propagací našeho umění. České ministerstvo kultury, Královéhradecký kraj či Středočeský kraj, který má smlouvu o spolupráci s regionem Benátska. Všechny odmítly pro nedostatek peněz či nedostatek vyplněných formulářů. Na základě toho Petr Novák celou akci málem vzdal, až se jako zázrakem našel soukromý sponzor a přispělo také město Jaroměř.

Nabízí se tedy otázka, kde že je ten projev skvělé spolupráce mezi Prahou a Benátkami, Českou republikou a Benátskem, jak o ni hovoří lidé z benátského parlamentu. Z italské strany spolupracovali mnozí: velvyslanectví, ministerstvo, parlament, politici. Česká strana zůstala jaksi pozadu.

A tak se nabízí i další otázka. Kdy si konečně v Česku začneme patřičně vážit těch, kterým se podařilo vykonat něco dobrého či přispět k pozitivnímu obrazu Česka v zahraničí? Italové prokázali větší úctu k českému sochaři než sami Češi, což je smutné. (bro)