„Trestní právo výraz „šikana" nezná, neexistuje žádný paragraf, který jednotně tento soubor nevhodného chování postihuje. Závažné projevy šikany mohou končit až fyzickým napadením nebo dalšími trestnými činy jako je vydírání, krádež, nebezpečné vyhrožování," informovala nás policejní mluvčí Eva Prachařová a dodala: „V loňském roce jsme takový podobný závažný čin na Náchodsku neřešili."

Helena Kudelová, náchodská metodička prevence pedagogicko psychologické poradny (PPP) Královéhradeckého kraje, nám na dotaz, zda nějaké případy šikany vloni řešili, uvedla, že v minulém školním roce zaznamenali šest případů, a to v šesti rozdílných školách v regionu.

Jisté je, že mezi dětmi samými, ale i mezi žáky a učiteli dochází i přes poměrně širokou osvětovou činnost škol a jejich metodiků prevence k projevům, které by se možná daly za šikanu považovat.

Naši redakci kupříkladu zaujal případ postarší učitelky dějepisu z jedné základní školy, která si ale nepřála zveřejnit své jméno, v němž líčila nepříjemný spor, do kterého se dostala před časem s více než průměrným žákem devátého ročníku.

Celá aféra prý vznikla zcela nevinně: pokárala dotyčného výrostka za to, že místo práce v hodině jen vyrušuje a provokuje, což podle ní dělal takřka každou hodinu dějepisu. Svými projevy třídní kolektiv bavil, výuku vědomě bojkotoval. Když jí jednoho dne už začaly jeho posunky vadit, pronesla směrem k němu, že by se měl nad sebou zamyslet a být ostatním spolužákům spíše příkladem, když bude studovat soukromou policejní školu, nikoliv ukazovat pravý opak.

Se zlou se však potázala. Odsekl jí, dokonce měl i vyhrožoval zbitím. A druhý den si na ni stěžoval u ředitele. Šlo tedy v tomto případě o šikanu? A pokud ano, z čí strany?

„Jako školní metodik prevence si myslím, že nejdůležitějšími body v prevenci je umět včas odhalit začínající problémy a mít kontakty na odborníky, kteří jsou ochotni přispěchat s odbornou pomocí. Pro třídní učitele máme metodické pokyny, kde je uvedeno, jakých varovných signálů si mají všímat, a nastiňují kroky vedoucí k řešení rizikových situací," řekl nám Jan Mach z OA Náchod.