JAN MEIER

vedoucí Městské knihovny v Broumově

Nemnohá místa, o kterých vím, jsou půvabná. Mohl bych ale čtenáře pozvat na Broumovsko. (Tvrzení, že Broumovsko je na Náchodsku, mi připadá stejně nesmyslné, jako říkat to naopak.) Kdo tu ještě nebyl, nezbývá než začít klasickou Hvězdou. Ovšem, ne přímo. Stojí za to dříve sejít do ticha hluboké Kovářovy rokle, vystoupat na hřeben Stěn, nechat se namlsat občasnými průhledy do kotliny a až na závěr na ochozu hvězdecké kaple vydechnout úžasem. Na krajinu s horami na obzoru je kouzelný pohled odevšad. Zvlášť teď, v letním večerním slunci.

HANA HEINZELOVÁ

vedoucí Správy CHKO Broumovsko

Pro rodiny s dětmi bych doporučila návštěvu Police nad Metují a jejího okolí. Stolová hora Ostaš nabízí krásné vyhlídky a pozoruhodné skalní útvary jako Čertovo auto nebo Kočičičí hrad a je z Police snadno dostupná stejně jako Hvězda na hřbetu Broumovských stěn, kam doporučuju vystoupat Kovářovou roklí a nevynechat vyhlídku ze Supího koše. Po náročném výstupu v horkém dni nabídne osvěžení polické koupaliště. Já mám ráda Tkalcovský stezník na Boru nad Machovem.

VÁCLAV SÁDLO

ředitel Regionálního muzea v Náchodě

Jako ředitel muzea bych samozřejmě především doporučil naše zařízení: Pevnost Dobrošov s rozsáhlým podzemím, expozici muzea na náchodském náměstí s dioramaty a figurinami historických postav v životní velikosti, rodný domek Aloise Jiráska či naši další expozici v polickém klášteře s výstavou historického nábytku. Vzhledem k tomu, že bydlím v České Skalici, doporučuji též návštěvu Babiččina údolí, ale nejenom to, co znají běžní výletníci. Zajímavé je pokračování této trasy přes Červený most, slatinský mlýn, Boušín, Batyldinou cestou k Havlovicím, na Vízmburk a pak k Devíti křížům u Červeného Kostelce. Je to cesta nádhernou přírodou s řekou Úpou stále na dosah, kde nepotkáte auto, zato však místa, o nichž tak poutavě psali Božena Němcová, Alois Jirásek či Karel Čapek.

MARCELA KOLLERTOVÁ

ředitelka Kulturního a informačního střediska v Hronově

Jsme v plných přípravách na letošní ročník Jiráskova Hronova, doporučila bych proto návštěvníkům Náchodska právě ten náš „divadelní" Hronov. Plný známých osobností, kvalitního divadla, hravé muziky, zkrátka skvělé atmosféry, kterou za celý rok zde u nás nenajdou. Takové setkání lidiček, kteří jsou naladěni na stejnou notu, notu divadla, je moc krásný zážitek. Škoda jen, že to každý rok tak rychle uteče.

(mon)